• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Ey nefsim, sen, sen ol, sakın yapıp ettiklerinle övünme! Gösteriş ve riya çarkının haşin dişleri arasında toza, toprağa karışıp yok olmasın birikimlerin, bir ömrün sermayesi olan çaban… Allah çokluğa bakmaz, ihlâsa, samimiyete bakar. İhlâsla verilmiş bir kuruşun değeri, riya ve gösteriş kirine bulaşmış milyonlardan daha kıymetlidir Allah’ın huzurunda. İçten gönülden, Allah’a has kılarak çektiğin bir “La İlahe İllallah”, halkın beğenisine sunduğun binlerce tespih zikirden daha evladır.

Cancağızım, sakın ameline, şöhretine, övgü dolu iltifatlara aldanıp da kendini bir şey sanma! Allah’ın katında değerin ne, ona bak sen! Tut ensesinden nefsinin, bir insanmış gibi karşında oturt onu ve hesaba çek, bak özünde ihlâs mı var yoksa şan, şöhret düşkünlüğü, riya ve gösteriş sevdası mı?

Yazık etme kendine; ben çok hizmet ettim, bu din için çok çabalayıp didindim, sanatımla, sesimle, hitabetimle, kalemimle, malım ve mülkümle ömrümü verdim. Her türlü değeri hak ettim. Ben imtiyazlıyım, özel bir adamım, önemsenmeliyim deyip de Firavunlaşma, Nefs-i Ammarenin karanlık, dipsiz kuyusunda yitip gitme; cennet hayalleri peşinde koşarken cehenneme yuvarlanma.

İmanını, amelini, davanı, her şeyini Allah’a has kıl! Allah için konuş, Allah için koş, Allah için yaşa, Allah için ölmeyi arzula… Zihnin, kalbin hep Allah’la meşgul olsun, hayatının hedefinde o olsun…

Aldırma insanlara, değersiz övgü ve yergilere ey nefsim! Beklentiye girme… Çabanın karşılığını bekleme kimseden… Sen Allah için ol; şöhretin kapıları yüzüne açılsa da, kapansa da dönüp bakma. Bu fani dünya senin için bir tarla olsun. Güneşe, rüzgâra, yağmura, kara, açlığa, yorgunluğa aldırmadan çalış, didin, yorul ve hiçbir beklentiye de girme. Yapacağını yap ve unut!

Burası çalışma, didinme, terleme yeridir; dinlenme, ödül alma yeri değil. Biriktir paranı, sermayen arttıkça artsın. Ama sakın burada harcamaya kalkma! Bir anlık zevk uğruna bitip tükenmesin paran pulun. Elindeki paranın kıymetini bilenin kapısına git, o Yüce Efendi’yle alış veriş yap! Ne kadar kârlı çıkacağını anlayacaksın o zaman!

Evet, cancağızım, dediğim gibi her şeyin başı ihlâstır, ameli sadece Allah’a has kılmaktır. Amel eğer sadece Allah’a has kılınmamışsa, Allah’ın rızasından başka şeyler gözetilmişse, o amelin büyüklüğü veya çokluğu Allah katında hiçbir değer ve anlam ifade etmez. Sen sen ol, sadece Allah için yap yapacağını, her amelin yüce yaratıcının rızasına yönelik olsun. Yoksa tüm çaba ve gayretlerin suyun üstündeki köpük gibi yok olur gider.      

Sen kendini Allah’ın sadık kullarından, amel defteri güzellik ve hayırlarla dolu salih zatlardan sanırsın ama gözlerini ahiret yurduna açtığın zaman bir de bakarsın ki azık torban bomboş…

Riya ve gösterişten sakın! Seni yüzüne karşı övenlerden ateşten kaçtığın gibi kaç! Zira onlar senin dostların değiller kesinlikle… Riya ve enaniyet ejderhasını sana musallat edip seni yokluğun kucağına atan gizli düşmanlarındır onlar… Amelini Allah’a has kıl! Amelini Allah’a has kıl! Sana vereceğim ilk ve son nasihat budur. Eğer Rahmanın rızasını kazanmak istiyorsan tabii…