• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...

Yüce Rabbimiz Zülcelal`e milyonlarca hamd-ü senalar olsun ki, yine bir bayramı idrak ettik, yaşadık. Ama sevinçli ama hüzünlü. Dünya Müslümanları olarak dertleri, kederleri, acıları bir sünger gibi içimize çekmememize rağmen, bayram deyince akla, kalplerin tâ derinliklerinden hissedilen sevinç, mutluluk ve coşkuyu getirir. Çocuklarımın deyişiyle “Anne, bayram günü havanın kokusu bile çok güzel” gibi gerçekten havası bile bir başka oluyor. Bunun herhangi bir zamanda ve mekanda olmasının hiç bir farkı olmuyor. Aynı ruhaniyetle hissedilir, tamamen Rabbani, Rahmani bir hissiyattır. İnsana Rabbinden bahşedilen sıcacık atmosferdir bayramlar.

Peki bu bayramlar kimlere, nerelere, ne şekilde, ne getirdi?

Kendimden başlayacak olursam ilk başta, Allah`ın izni ve rahmetiyle, İnşaallahu Tealâ, cennette tekrar bir araya gelip kavuşmak üzere, hayat arkadaşım, dostum eşimle bana ayrılığı getirdi. Yine çocuklarıma babasızlığı ve yetimliği getirdi.

Genelde ise İslam davası uğruna ülkelerini terk etmelerine mecbur bırakılan kardeşlerimize uzak uzak diyarlara giderek, gurbeti ve hicreti getirdi. Kimilerine ise eşini çocuğunu arkada bırakıp kendi ayaklarıyla, demir parmaklıklar ardına teslim olma, mahkûmiyeti, zindanı getirdi. Diğer yandan yıllardır mahkûm olanların ailelerinin bıkmadan, usanmadan düzenli gittikleri ziyaretlerine -eşlerinin uzak şehirlere sürülmeleri üzerine- çile, zorluk, meşakkat getirdi.

En sıcak taze haber ise Van`dan geldi. 7.2`lik büyük deprem ile sarsılan Van`da ölü, yaralı, kimsesiz çocuklar, evsizlik, battaniyesizlik, sobasızlık ve mahrumiyeti getirdi.

Amma velâkin dedik ya bayram denince akla sevinç ve mutluluk gelir. Tüm bunlara rağmen, yüreklerimizin tâ derinliklerinden o coşkuyu yaşadık elhamdülillah, kimimiz mahkûm, kimimiz muhacir, kimimiz yetim olmamıza rağmen. Üstadın, herbir olaya, vakıaya hikmet gözüyle bakmak lâzım gelir, deyişi gibi bakmalı, baktık ve bakmalıyız.

Evet, bayram; Rabbin,  kullarının kalplerine estirdiği manevi atmosferdir.

Bayram, yüzü hiç gülmeyen mazlum, mustazaf yüzlerin gülmesidir.

Bayram, hatırlamak ve hatırlanmaktır.

Bayram, ziyaret edip, ağırlanmaktır.

Bayram, kabristanları şenlendirmektir, onları Yasîn`lere, Elhamd`lara doyurmaktır.

Bayram, işte güzellik, sevilmek, gülümsemektir.

Bayram, dargınların barışması, barışanların sarılmasıdır.

Bayram, işte bayramdır, var mı bundan ötesi!!

Geçirmiş oldumuz bayramınız mübarek olsun.

Vesselam...

 

Yazarın Diğer Yazıları