• DOLAR 32.52
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2426.31
  • ...

Ayet-i celilesine göre yaratılmamızın ancak ve ancak Allah`a kulluk görevini yerine getirmek için olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla da kadın-erkek her bir İslam dairesine girmiş ferd, kendi nefsinin felahı için bunun yollarını araştırıp kendini buna adamalıdır. Ya adamalı ya da yine adamalıdır. Başka yolu yok. Başka yolu isyan olur. Yani ya kulluk ya da isyan yolu. Bu çerçevede herkes kafasını iki elinin arasına alıp düşünmelidir. Ben bu ayete göre tam olarak hangi karede, hangi düzeydeyim. Artılarda mıyım, eksilerde mi? Ne yapmalı, işe nasıl başlamalıyım? Bu Ramazan ayını fırsat bilerek, silkelenip kendimiz için bir şey yapmaya karar verdikten sonra, ilk önce işe bir program çizerek başlanmalı. Bu yıllık, aylık, haftalık, günlük ve hatta saatlik bile olmalı. Mesela bu yıl falanca işe falanca derse başlamalıyım. Falanca ayda şu dersi bitirmiş olmalıyım. Haftanın falanca gününü ders, sohbet, ziyaret ve ev işlerine ayırmalıyım. Günün içinde ise öğlen öncesi, sonrası, akşama doğru ve akşam saatlerini nelere ayırmalıyım.

Böylelikle her gün ve her saat program dâhilinde hareket edildiği takdirde, başarıya ulaşma kaçınılmaz olur. Ve Hz. Ömer`in meşhur sorusuna vereceğimiz çok güzel cevaplarımız olur.

Bugün Allah için ne yaptın?

Tabi namaz kıldım, oruç tuttum, zekâtımı verdim, hacca gittim gibi cevaplar olmamalı. Çünkü namazı da orucu da zekâtı da, haccı da asıl kendi nefsimiz için yaparız. Çünkü onlar bizim kendi borcumuz. Ancak farzlarını yerine getirdikten sonra nafileler tabii ki Allah için olur ve kat be kat karşılık verilir elbette. Derecemizi yükseltir.

Ya neler söylenebilir? Allah için Müslüman kardeşimi sevdim, ona yardım ettim, onun için dua ettim. Komşularımı ihmal etmeyip hal hatırlarını sordum. Akrabalarıma sıla-i rahimde bulundum. Allah için, mescitlere, zikir meclislerine, sohbetlere gittim. Emr-i bil maruf nehy-i anil münkeri yerine getirdim. Çevremizdekileri cahil hayatı yaşayanlara örnek olup onları İslam`a davet ettim. Sırf Allah için Müslümanların işlerine koşturdum, elimden geleni esirgemedim. Yoksulu doyurdum, yetimi gözettim. Onların dertleriyle dertlendim, gibi ve benzeri hayır ve hasenatları çoğaltabiliriz.

Evet, Resulullah`ın dediği; “Günü gününe denk olan ziyandadır.” Hadisi şerifini hayatımızda uygulamak dileğiyle. Bugün Allah için ne yaptın?

Allah`a emanet olunuz.