• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...

Gel gör ki aslında gitmemiştir. Buna çelişki mi diyorsunuz? Hayır! Hiç te çelişki değil, mesela; çok meşhur lokantaya götürülmesini isteyen müşteri için o lokantanın önüne kadar gider. Burnu yemek kokularını almış olsa bile bizatihi kendisi o lokantanın içine gidip istifade etmemiştir, geri dönmüştür, işi gereği. İstifade eden arkada oturan müşteridir. Bu örneği çoğaltabiliriz. Deniz kıyısına gitmiştir, denizden istifade edemeden geri dönmüş, piknik için bir bahçenin önüne kadar gitmiş, fakat bahçeye girip yeşillikten istifade edemeden dönmüştür. Belki de çok kıymetli bir zatın türbesinin önüne kadar gidip, türbenin içine giremeyip, kendi için bir dua edemeden geri dönmüştür. Örnekleri çoğaltabiliriz.
Evet! Biz de “Allah ve Resulünü seviyoruz” diyoruz. “Onlar için canımızı bile veririz” diyoruz fakat bu gerçekten öyle midir?
Sevgi bir iddiadır! İspatı da ameldir.
Namaz kılıyor, oruç tutuyor, zekât veriyor, Hacca gidiyoruz. Peki, ama o amellerden manevi olarak ta haz alabiliyor muyuz? İstifade edebiliyor muyuz, yoksa kupkuru görevimizi yapıp geçiyor muyuz taksici misali? Bizler de birer taksici miyiz, yoksa arkadakilerden miyiz? Yaptığımız amelin kıyısından hemen dönüyor muyuz yoksa istifade edip buram buram yaşayarak kalbimizle, ruhumuzla da hissedebiliyor, manevi atmosferlerini tadabiliyor muyuz?
Oysa denilir ki, biz neyi seviyorsak o uğurda yorgunlukları, açlıkları, gözyaşları, acı ve kederleri… de seveceğiz?
Dolayıyla sevgiden bahsediyorsak, ispat edebilmeliyiz, ispatlayabilmeliyiz. Sevgi beslediğimiz eksenle-amellerimiz paralel olmalı aynı oranda olmalı. İmam Şafi`nin dediği gibi “ilim öğrenilen değil yaşanandır. Yaşanmayan ilim, geçmeyen para gibidir” elimizde tomar tomar para olsa ve geçmiyor ise ne ehemmiyeti var. Öğrendiklerimizi yaşamalıyız. Yaşanmayan ilmin madem ehemmiyeti yok, sevdiğimizi söylediğimiz hususlar için bedeller ödemeli, amele dökmeliyiz, yoksa ispatını yapamayız. İspatını yapamadığımız söylemlerimizin ne kendimize ne de çevremizdekilere faydası olmaz, olamayacaktır.
Rabbim bizi, sevginin ispatını yapabilenlerden etmesi, uğruna verebileceği bedellerden, göz açıp kapatacak kadar bile kaçınmayanlardan eylesin.