• DOLAR 32.524
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2426.935
  • ...

Ukrayna savaşı devam ederken yeniden Çeçenistan gündeme getiriliyor. Rusya ve Batı arasındaki savaş Kafkaslara sıçrayabilir mi? Batı her kartını kulanmaktan çekinmiyor. “Terörist” gözü ile bakılan Çeçenler birden özgürlük savaşçıları oldu...

Bilindiği gibi, Kremlin Ukrayana’da genel olarak Rusya’ya bağlı Özerk Cumhuriyetlerinden askerler kullanmaya çalışıyor. Gündeme gelenler ise daha çok Kremlin’in güdümündeki Çeçenistan. Kremlin’in kuklası olan Çeçenistan Başkanı en gayret edenlerden olmak için çaba gösteriyor. Belki, Kremlin’in Ukrayna’da yaşayacağı olası bir mağlubiyetten korkuyordur bilinmez ama; Kadırov Ukrayna savaşına seferber olmuş durumda. Çeçenistan’da en önemli gündem Ukrayna savaşı. Gece gündüz demeden Çeçen yetkililer yeni asker toplamak için çalışılıyor. Çeçen Müftülükten tutun her devlet kurumu propagandaya katılmış durumda. Gönüllü olarak savaşa katılmak isteyenlere Müftülükten ölenlere “şehadet”, devlet ise yakınlarına para vaat ediyor. Gönüllü olarak bilmem ama; mecbur olarak savaşa katılanlar olduğu gibi zorla götürülenler de var. Rus ordusunda Ukrayna’da savaşırken ölen Müslümanları yıkamadan, kefen sarmadan kendi elbiseleriyle gömülmesi gerektiğine dair fetvalar veren Çeçen Müftüsü Ukrayna’daki savaşı cihat olduğunu söylüyor.

Rusya’nın başmüftüsü ise Rusya Deccal’a karşı savaştığını ve Rus ordusu Hz. İsa (A.S.)’ın ordusu olduğunu söylüyor. Bize bir şaka gibi gelen bu söylemler bölgede ciddi olarak kabul edenler var. Çeçenistan’dan Suriye’de, Mısır’da İslam bilimlerini okuyan ve Çeçenistan’da camilerde İmamlık yapan İnsanları bile cepheye göndererek gençlerin beyinlerini çalmaya çalışıyorlar. Sadece Çeçenistan değil, tüm Kuzey-Kafkasya cumhuriyetlerinde aynı propaganda söz konusu. Binlerce genç cepheye gidiyor veya gçtürülüyor.

Aynı tablo karşı tarafında da gerçekleşiyor, yani Ukrayna’da... Ukrayna devlet başkanı Zelensky Rus yanlısı Çeçenlere muhalif olan Çeçenlere kanadını açmış durumda. Ukrayna meclisi “Verhkhona Rada” Çeçen İçkeriya Cumhuriyetinin bağımsızlığını tanıma konusunu gündeme getirdi. Ukrayna’da Ruslara karşı savaşmak için kurulmuş özel Çeçen birlikleri de bulunmaktadır. Avrupa’dan giden Çeçen mülteciler ile safları her gün artan özel Çeçen birlikler artık Avrupa ülkelerinin de gündeme gelmiş durumda. İtalya, İspanya, İngiltere yetkilileri Çeçen İçkeriya Cumhuriyetinini sürgündeki Başbakanı Ahmet Zakaev ile resmi olarak görüşmeye başladı. Ukrayna’daki özel Çeçen birlikleri Ukrayna ordusundan modern silahları bile almaya başladı. Rusya buna dikkat ediyor... Kadırov bunlara karşı savaşmak için çaba harcıyor. Savaş Kafkasya’ya taşınması endişesi sadece Kadırov’u değil artık Kremlin’i de endişelendiriyor. Sosyal medyada bu savaşa katılan bloggerler de artmış durumda. En ilginci ise Avrupa’da yani Batı’da terörist damgası vurulan Çeçenler birden özgürlük savaşçılar haline geldi. Şamil Basayev gibi “büyük teröristler” artık Che Guevara gibi özgürlük simgesi haline getirilmeye çalışılıyor. Batı galiba bu sefer Rusya’ya karşı her kesi ve her kartı kullanmaya niyetli görünüyor. Kuzey-Kafkasya’da yeniden çatışmalar yaşanır mı bilinmez ama; bu savaş Kafkasya’ya taşınırsa büyük bir kan akacağı kesin. Bu sefer sadece Çeçenler ile sınırlı kalmayacak tüm Kafkasya patlak verir... Tarihte her zaman olduğu gibi iktidar ve güç kavgası acımasızca insanları öldürüyor ve katlediyor. İnşallah bu sefer Çeçenler büyük şeytanların oyununa gelmeyerek, akıllı davranacaklarını umuyorum. İnşallah Müslümanların kanı akmayacak ve bu savaş bitecek.

          

 

Diğer Köşe Yazarları