• DOLAR 32.512
  • EURO 34.746
  • ALTIN 2483.776
  • ...

Çocuklar dünyaya merak duygusu ile gelirler ve her gördükleri şeyleri ağızlarına götürüp tanımak isterler. Ağız bu dönemde bir laboratuvar görevi görür. İki yaşından sonra çocukta konuşma becerisi gelişmeye başlar, merak ettiklerini artık sözel olarak ifade etme, sık sık sorular sorma, adeta anne babayı bunaltacak derecede sorular sormaya başlarlar.

Ebeveynler çocuğun gelişimsel özelliklerini bilmediği zamanlar çocuğun sorularına nasıl cevap vermeleri gerektiğini kestiremezler. Çocuk okul öncesinde somut işlemler dönemini yaşar yani gördüğünü hissettiğini anlamlandırabilir, soyut durumları yani göremediği varlıkları anlamlandırmakta zorluk çekebilir. Çocuk bu dönemde ben merkezcidavranışları ile dikkat çeker her şeyin kendisi için var olduğu, ona hizmet etmek için olduğu duygusuna sahip olabilir. Bu olguları dikkate almak gerekir.

Çocuklarımız Allah ile ilgili sorularla karşımıza çıkacaktır. Bizler soruların sorulmasını engellemek yerine onları en güzel ve doğru bir şekilde cevaplamalıyız. Bu soruları dikkate almalıyız. Kesinlikle baskı ve tehditlerle çocuklarımızı bastırma yoluna gitmemeliyiz. Dikkate alınmayan, geçiştirilen ve yer yer de azarlanan veya “ileride anlarsın” gibi cevaplar çocuğumuzun zihninde karışıklığa yol açar. Merakı endişeye döner, kendisini korkular içinde bulur.

Bunun için biz anne babalar, çocuklarımızın sorularına:

-Hiç üşenmeden ve usanmadan her soruya mutlaka cevap vermeli cevabını bilmiyorsak, araştırıp öğrenerek doğru bir şekilde açıklamalıyız.

-Çocuğun seviyesine, yaşına ve algılamasına uygun cevaplar vermeliyiz. Eğer bunu başaramayacak bir durumda isek ondan bir süre isteyip daha sonra cevaplandırmalıyız. Asla ihmal etmemeliyiz.

-Allah hakkında çocuksu ve bize göre komik gibi gelen soruları küçümsemeden alaya almadan ciddiye alarak cevaplandırmalıyız.

-Allah hakkında çocuğumuz neyi sormuşsa yalnız ona cevap vermeliyiz. Konuyu yersiz uzatıp çocuğun zihnini dağıtmamalıyız.

-Sorulan soruların kaynağı araştırılmalıdır. Çocuk “Neden, niçin, hangi sebeple bu soruyu sordu?” diye sorunun arka planını öğrenmek verilecek cevabı kolaylaştırır ve isabetli olmasını sağlar.

Nasıl bir yol takip edilebilir sorusu akla gelebilir. Çocuğun ‘Allah nerede?` sorusuna ‘Allah`ın bizim gibi maddi bir varlığı yok ancak Allah`ın yarattığı varlıklar her yerdedir görünen güzellikler ona işaret eder.` Yerine Allah`ın zatından ziyade sıfatlarını göz önüne getirmek daha gerçekçi olur. “Çiçekleri yaratan Allah, denizleri yaratan Allah, Allah`ı hissediyorum ama nasıl olduğunu bilmiyorum” gibi cevaplar daha gerçekçi olabilir.

YAPMAMIZ GEREKEN DURUMLARA GELİNCE:

-Çocukları korkutarak değil sevdirerek eğitmeliyiz.

-Çocuğun yaramazlığından bıkan bir anne, "Beni çok üzüyorsun, bir gün üzüntüden öleceğim." diye yakınsa veya "Allah annelerini üzen çocukları sevmez, cehenneminde yakar." diye korkutsa, çocuk bunun gerçekleşeceğini zannederek paniğe kapılır.

-Alman düşünür Salzman "Çocukları Dinsiz Yapmanın Yolları" başlığı altında şu tavsiyelerde bulunuyor:

" Zorla dua ezberletin, ezberleyemediği zaman cezalandırın.

" Yaramazlık yaptığı zaman Allah'ın onu cehennemde yakacağını söyleyerek korkutun.

" Din adamlarını, dindar akrabalarınızı ve komşularınızı çekiştirin, yaptıkları hataları sayarak gözden düşürün.

ÇOCUKLARA CENNETİ OLAN ALLAH`I ANLATMALIYIZ

 Küçük çocukları cehenneminde yakan Allah'ı hangi çocuk sever ve içinden gelerek namaz kılar. Çocuğu cehennemle korkutmaya ve Allah'tan soğutmaya ne hakkınız var? Çocuklara cehennemin kapalı olduğunu bilmiyor musunuz? Peygamberimiz (S.A.V.) buyuruyor ki: "Buluğa erinceye kadar çocuktan ve akıl hastasından kalem kaldırılmıştır."

Çocuğu cehennemle korkutarak hem Allah`a, hem çocuğa haksızlık ediyorsun. Çocuğun tepkisi gerçek Allah'a değil, senin uydurduğun ilaha olur. Bu vebalin altından nasıl kalkacaksın. Çocuklara Cenneti Olan Allah'ı anlatmalıyız.

 Çocuklara Allah, cehennem ile değil cennet ile anlatılmalıdır. Rahmet sahibi, şefkat sahibi bir Allah tasavvuru anlatılmalı. O zaman Allah`ın muaf kıldığı çocukları biz niye Allah`ın cehennemi ile korkutalım ki… Yemeğini yemezsen Allah seni taş eder, cehenneme atar, gibi sözler çocuğun bilinçaltında olumsuz olarak yer edinecektir.

 Rabbim evlatlarımızı Allah sevgisi ile donatanlardan eylesin (amin)

 Vesselam…