• DOLAR 32.543
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2426.432
  • ...

Bir önceki yazımızda çocuğun dünyasında babanın rolüne erkek çocuk nezdinde değinmiştik. Özellikle babanın yokluğunda erkek çocuklarda istikrarsız bir yaşam, hayat karşısında dirayet gösterememe, olaylar karşısında kolay pes etme gibi olumsuz özelliklerin görülebileceği, bundan dolayı babaların eve dönmeleri ve çocukları ile nitelikli zaman geçirmelerini önermiştik. Peki, kız çocukların dünyasında baba nerde duruyor? Babanın yokluğu kız çocuklarında hangi olumsuz etkenlere yol açar?

 Kız çocuğu için babanın varlığı oldukça önemlidirKız çocuğu babadan güven ve huzur alır. Babasının güç ve kuvveti kız çocuğuna huzur verir.  Kız çocuğunun babadan alacağı hisler çok özeldir. Onlar, kendi zayıf yanlarının en büyük destekçisi olarak babayı görürler. Kız çocuklarının babaları tarafından saçlarının okşanmasının verdiği pozitif enerjiyi, başka hiç bir yerden alamaz. Küçüklüğünde babasından yakın ilgi görememiş, güven atmosferini soluyamamış kızların, buldukları ilk fırsatta bir erkeğe sığınma ihtiyacı ve yaşı kendisinden büyük insanlar ile takılması hep içindeki baba hissinin yokluğundandır.

 Baba ile kurulan ilişki gelecekte karşı cinsle kurulacak ilişkilerin kalitesini ve şeklini de belirler Kız çocukların genelde babalarına benzeyen erkekleri eş olarak seçtikleri biliniyor. Örneğin; babasını fazlaca idealize eden ve çok fazla yakın bir ilişkide olan kız, ilişkilerinde hep babası gibi birini arıyor ama asla onun gibi birini bulamıyor. Bunun yanında babasından yeterli ilgi ve sevgiyi göremeyen kızlar ise ilişkilerinde, kendilerinden yaşlı ya da daha olgun erkekleri tercih edebiliyor. Babalarından bulamadıkları ilgi ve şefkati böyle arayabiliyorlar.

Baba rolüne bu kadar vurgu yapmamız akıllara şöyle bir soru getirebilir. Babası vefat eden çocuklar bu özellikleri nasıl kazanacaklar? Burada baba yoksa babanın rolünü alacak dayı, amca, dede gibi figürler baba rolünü almalı bu boşluğu imkânları nispetinde doldurmalılar

Neler yapılabilir?

*Çocuğunuza yeterli zaman ayırın onu dinleyin özellikle babasının yetersiz ilgisine ve ihmaline maruz kalan çocukların kişilik gelişimlerinin bir yönüyle yetersiz kalabileceğini unutmayın

*Çocuk ile iletişim kurmak için onun büyümesini beklemeyin çocuğun doğumu ile onu kucağınıza alın öpün ilginizi hissettirin.

*İş yoğunluğu nedeni ile çocuklara vakit ayıramayan babalar özellikle uygun oldukları vakitlerde nitelikli beraberliğe önem vermeli

Sonuç olarak, her ne kadar doğumdan itibaren bir çocuğun gelişimi için annenin önemine sıklıkla vurgu yapılsa da babayla kurulan iyi bir ilişkinin özellikle bir çocuğun gelişimini duygusal, fiziksel ve psikolojik anlamda koruduğunu, geliştirdiğini ifade etmek mümkündür. Babalarıyla doyurucu bir ilişkiye sahip olarak büyüyen kız çocuklarının ileride kendine güvenen, uygun eş seçimleri yapan ve yakın ilişkiler kuran, içinde bulundukları durumlara duygusal açıdan sağlıklı tepkiler verebilen ve hem kadınlar ile hem de erkeklerle anlamlı ilişkiler kurabilen yetişkinler olacaklarını söyleyebiliriz.

Vesselam….