• DOLAR 32.596
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2508.413
  • ...

Kıskançlık sevilen birinin başka biri ile paylaşılamamasıdır. Kardeş kıskançlığında ise anne ve babanın paylaşılamaması söz konusudur.  Kardeş kıskançlığı kadim kültürümüzde yer edinmiş bir durumdur. İlk insan ve insanlığın babası Hz.Âdem in çocuklarından Habil ile Kabil meselesi Kabil` in Habil` i kıskanarak öldürmesi ve Hz.Yakup çocuklarının, kardeşleri Hz. Yusuf` u kıskanarak kuyuya atması bu konuya eğilmemizi gerektiren ciddi örneklerdir.

Özellikle çocuklarda eve yeni kardeş geldiğinde bu duygu yoğun bir şekilde yaşanır ve kardeş kıskançlığı tavan yapar. Yeni bir kardeşin gelmesi her şeyden önce eve yeni bir birey gelmesi demektir. Bu yeni birey evdeki dengeleri değiştirecek ve daha önemlisi çocuk tarafından rakip olarak algılanacaktır. Devamlı bakıma muhtaç, annenin tüm zamanını alan, bütün aile bireylerinin ilgisini çeken küçük yavrunun rakip olarak algılanması doğal karşılanmalıdır. Bu rakip anne ve babayı çocuktan uzaklaştıran istenmeyen biridir. Sadece ev içindeki bireylerin değil misafirlerin dahi odak noktası olmuştur, ona hediyeler gelmekte, devamlı ondan söz edilmektedir.

KISKANÇLIĞIN NEDENLERİ

-Kıskançlığın en büyük nedeni; büyük kardeşin en değerli varlığını, anne babasını, kardeşiyle paylaşamamasıdır.

-Kıskançlık normal olması gereken doğal bir duygudur kıskançlığı anormal hale getiren anne baba tutumlarıdır.

-Anne babalar çocuklarına eşit davrandıklarında kıskançlığı tetikler. Asıl olan çocuklara eşit değil adaletli davranmaktır çünkü her çocuğun fıtratı farklıdır. Fıtratları farklı olan çocukların ihtiyaçlarına göre davranmak gerekir. İkisine aynı muameleyi yapmak birini diğerine karşı ezmektir.

-Büyük kardeş önceden bilgilendirilmezse yeni kardeş dünyaya geldiğinde panikler.

-Annesinin kardeşi ile daha fazla ilgilendiğini görünce kıskançlık duygusu artar.

-Anne baba tutumundaki değişiklikler kıskançlığı artırır.

-Yeni doğan kardeş aile bireyleri tarafından ailenin başka bir ferdine benzetiliyorsa ve bu durum dile getiriliyorsa tıpkı dedesi gibi, amcasınayada dayısına çok benziyor gibi sözler büyük çocuğun kendini dışlamasına neden olabilir.

-Ebeveynin doğal olmayan davranışları kıskançlığı tetikler. Örneğin annenin ben seni seviyorum kardeşini sevmiyorum sürekli ağlıyor gibi sözler çocuğa inandırıcı gelmemekte.

-Çocukları karşılaştırmak senin saçın niye abin gibi değil boyu seni geçti gibi sözler kıskançlığı tetikler.

ÇOCUĞUN KISKANÇLIĞI DİLE GETİRME BİÇİMİ

Ø  Bazı çocuklar kıskançlığı söz ile ifade eder;“sevmiyorum, onu nerden getirdin, onu al götür” gibi sözlerle kıskançlığı dile getirir. Kıskançlık duygusu yoğun yaşanınca kardeşe zarar verebilir.

Ø  Bazı çocuklar gerileme davranışı dediğimiz alt ıslatma, parmak emme ve bebeksi davranışlar sergileyerek dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışabilir.

Ø  Bazı çocuklar içine kapanırlar sevilmediklerini düşünüp kendilerini dış dünyaya kapatırlar.

Ø  Bazı çocuklar kıskançlık duygusunu bastırmak için kardeşine aşırı ilgi gösterir kraldan çok kralcı geçinirler:“Anne bebeği öyle tutma düşürürsün.”

Vesselam, ma temme`l- kelam(söz henüz bitmedi)