• DOLAR 32.332
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2285.146
  • ...

Son zamanlarda medya aracılığı ile gündemimize, evlerimizin için giren çocuk tacizleri haberleri ruhumuzu sıkmakta, akıllarımızı dumura uğratmaktadır. “İnsanlar niçin bu hale geldi?” söylemleri uzayıp gidiyor. Biz toplum olarak bir olay başımıza gelince olaya eğiliyoruz, günlerce olayı konuşuyoruz, ondan sonra tekrar unutuyoruz. Hâlbuki olması gereken bir şey başımıza gelmeden nasıl önleyebiliriz? Bu yazımızda onun üzerinde durmak istiyorum, yani önleyici uygulamalar ile çocuklarımızı tacizden nasıl kurtarabiliriz?

Malumunuz çocuk aile içinde büyüyor. Ailenin temel değerleri çocuğa aktarılıyor ve çocuk yetişkinliğe ailenin rehberliğinde hazırlanıyor. Rehberliğini sağlam yaptığımız çocuk hayata daha sağlam hazırlanıyor, ayakları yere basan sorumluluğunun bilincinde olan biri olarak yetişiyor. Rehberliğini eksik yaptığımız ya da baştan savma olarak yerine getirdiğimizde çeşitli sorunlar ile karşılaşıyoruz. Bu sorunların en ağırı da karşımıza taciz olarak çıkıyor. Taciz olayı evlat ölümünden sonra aileyi en fazla yaralayan olay olarak biliniyor. Tacize uğrayan da tacize uğratan da bizlerin elinden çıkıyor. Yani onları hazırlayan da toplumdur. Uzaydan gelmiyor bu insanlar. Hepimiz bu olaylardan çapımızca sorumluyuz.  

Peki, ne tür önlemler alınabilir;

*Ebeveynler çocuğa model olduğunu unutmamalı ev içindeki uygulamalar çocuğun bilinçaltına yerleşir. Ebeveynler ev içinde çıplak dolaşmamalı öncelikle kendi mahremiyetine önem vermeliler.

*Çocuğun özel bölgeleri çocuğa tanıttırılıp buralar senin özel bölgelerin iznin olmadığı sürece kimse dokunamaz.

*Ebeveyn - çocuk ilişkisi güven üzere kurulmalı ki çocuk yaşadığı en ufak bir şeyi anne ya da babası ile paylaşabilmelidir. Bir olayı anlattığında ebeveynlerinin onu anlayış ile karşılayacağını bilmelidir.

*Annenin özellikle dikkat etmesi gerekir. Çocuğunun elbiselerini toplum içinde çıkarmamalı çocuğun vücudunu hor kullanmamalı.

*Çocuğun özel bölgeleri sevgi nesnesi haline getirilmemeli. Özellikle büyük babalar bu konuda uyarılmalıdır. Çocuk bu şekilde hem mahremiyet ihlaline uğramış olur, hem de başkalarının özel alanlarının kullanılarak onlara şaka yapılabileceği inancını taşır.

*Özellikle iyi niyet göstergesi olarak yaptığımız bir uygulama eve misafir gelince git amcanın kucağına otur, dayı seni sevsin gibi söylemlerden uzak durmalıyız.

*Çocuğu öperken çocuktan izin almalıyız. Bu çocuğun kendisine olan saygısını da artırır.

*Başkasının odasına girince kapı çalarak gidilmesi kuralı uygulamalı olarak öğretilmeli. Çocuğun odasına girerken kapısının çalınması çocuğa iyi bir model oluşturacaktır.

*Çocukların yatakları ayrı olmalıdır. Cinsiyetleri farklı ise imkân ölçüsüne göre odalarının da farklı olması, kendi mahremiyetleri açısından daha uygundur.
Rabbim neslimizi, ümmetin yavrularını art niyetli insanların şerrinden muhafaza eylesin. Amin

Vesselam...