• DOLAR 32.566
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2330.294
  • ...

Eşini boşadıktan sonra onun yapmak üzere olduğu evliliği bir türlü kabullenemediğini belirten beyefendi okuyucumuz şöyle diyor:

“Sekiz yıl evli kaldık. İki kızımız var. Kadının bir ablasıyla yengesi vardı. Bizim yuvamızı yıkmak için çok çalıştılar ve sonunda başardılar. Son dört sene kavgasız bir günümüz geçmemişti. Gitti altı ay ablasında kaldı. Sonraki sene altı ay yengesinde kaldı.

Kadın gitti dava açtı. Bir sürü iftira attılar, yalancı şahitler buldular ve neticede boşandık. Çocukları ayda bir alıyorum. Bir hafta yanımda kalıyorlar. Elimde avucumda ne varsa avukata şuna buna verdim. Maaşımdan bir de nafaka kesiliyor. Kadın bir kaç yerde beni savunmuş. Kendisinin de yanlışları olduğunu söylemiş.

Boşanmamızın üzerinden iki yıl geçti. Her şeyi zihnimden attığımı zannediyordum. Ama geçen ay boşandığım eski eşimin, ahlakı iyi olmayan bir adamla görüştüğünü öğrendiğimde çok zoruma gitti. Sakın onunla evlenmesin diye haber gönderdim. Umursamayayım bana ne diyorum fakat içim kanıyor. Madem evlenecek bari kötü biriyle evlenmesin düşüncesi beni perişan ediyor. Bir yanlış yapmaktan korkuyorum..”

 Boşanmanın nedenini sadece ablası ve yengesine bağlamak çok hakkaniyetli ve adilâne gözükmüyor. Şöyle ya da böyle bir karar verilmiş, bir akde son verilmiş ve nihayetinde artık geçip gitmiş bir mesele için şunu bunu suçlamak yersizdir.

Okuyucumuz boşanmanın asıl sebepleriyle ilgili ayrıntıya girmemiş. Boşandığı eşini unutmayı başardığını düşünürken, boşandıktan sonra kadının pişmanlık anlamına gelecek sözleri nedeniyle kendi içinde gelişen hissi hareketlilikle mücadele ettiği anlaşılıyor.

 “Yaptığının yanlış olduğunu kabul eden biri en azından başkasıyla evlenmemeli” fikri, “çünkü evleneceği kişi kötü” önermesini besliyor gibi.

Yeni evlilik yapacağı kişi kim olursa olsun bu eski kocasını ilgilendirmez. Haliyle, şununla değil bununla evleneceksin diye bir zorlama veya telkinde bulunmaya da hakkı yoktur. Ancak evleneceği kişi gerçekten herkes tarafından kötü biliniyor da kadın bunu bilmiyorsa burada sıradan bir tanıdığın yapacağı gibi iyi niyetle, onu bilgilendirebilir. Yoksa bunun ötesine geçip onun tercihlerini sınırlayamaz.

Boşanan kadının da tekrar sıkıntılı bir süreç yaşamamak için eski eşinden intikam alır gibi hiç dikkat etmeden önüne çıkan biri ile rasgele evlilik yapması da kendini mahvetmesi demektir.

Okuyucumuz ise tez zamanda hayırlı bir eş bulmak veya farklı bir adres ve farklı bir meşguliyet gibi seçeneklerle geçmişten kalan dramları unutmak zorundadır. Eski eşinin kendisi için bugün tamamen yabancı bir kadın olduğunu, arada duygusal, sözlü, fiilî ve resmî hiç bir bağın kalmadığını unutmamalıdır.

Kuracağı yeni hayatta belki de onu bekleyen nice güzellikler vardır. Bu ümit, onun arayışını daha nitelikli hale getirecektir. Bunun için de sürekli Allah`a dua ve niyazda bulunmalıdır.

Dua bekleriz.

 

Diğer Köşe Yazarları