• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Oğlunun bir kızın tuzağına düştüğünü belirten hanımefendi okuyucumuz şöyle diyor:

“Oğlum bir fabrikada çalışıyor. Aynı işyerindeki bir kız buna takmış. Kız daha önce iki nişanı bozmuş, oğlum onunla konuştuktan sonra beni sormuyor, eve doğru dürüst uğramıyor.  

Kız sigara içiyor, tek başına bir evde kalıyor, anne babası ile de küsülüymüş. Bunları duyunca oğluma, bırak şunu yoksa sana hakkımı helal etmem dedim. O kadar kötü biri değil filan diyor.

Oğlumun biraz borcu vardı. Kız, ben o borcu öderim sen rahat ol demiş. Bir de oğluma takım elbise ile yeni bir telefon hediye etmiş. Oğlum bunlarla seni esir alıyor kabul etme, geri ver dedim dinlemedi.

Kız beni de yok sayıyor, bir defa bize geldi, yüzüme bile bakmadı. Kocam on sene önce kazada ölmemiş olsaydı şimdi oğlunun yaptığı yüzünden kahrından ölürdü. Bazen ne olurdu ben de onunla gitseydim diye, üzülüyorum

Dört evladım var demek ki benim asıl imtihanım bu sonuncusuymuş. Ne olur bana dua edin.”

Bu türden şikayetlerle karşılaşınca hemen şu hadis-i şerif akla geliyor: “Benden sonra erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne sebebi bırakmadım.” (Buhârî Nikâh 17; Müslim Zikir 97 98)    

Tek başına kalma, anne babasıyla küsülü olma, iki nişan bozma, sigara içme bir kız için anormal şeyler.

Ama borcunu öderim gibi içinde para geçen vaad ve hediyeler anormalin de ötesi bir tutum ki, okuyucumuz endişesinde haklı gözüküyor.

Peki bu duruma görüştüğü erkeğin zaafına yatırım yapan kızın masum fedakarlığı denilemez mi? Zıtlıkları birarada düşünmek zihin için mümkün olsaydı, bu soruya mantıklı bir evet cevabı bulunabilirdi.    

Okuyucumuzun oğlu için nasihat, ikaz ve üzülmekten başka yapacağı şeyler illâ ki vardır.

Kavli duayı hiç kesmeden sürdürmekle beraber mevcut durumun zararlarını elinden geldiği kadar azaltacak bir kabullenme yoluna gidebilir.

Reşid olan oğlu üzerinde bir annenin çok da fazla yaptırım gücünün olmayacağı da bir gerçektir.

Doğru ve yanlışı açık ve net söyleyip kendisine hakkı ve sabrı tavsiye edecek, düştüğü zaman da annesi olarak şefkat ve merhametle onu kanatları altına almaya devam edecektir.

Evlenmeleri halinde de onlara güvenmek için iyiliklerini gözünün önüne getirmesi yeterlidir. Allah yardımcısı olsun inşaallah.

Dua bekleriz.