• DOLAR 32.478
  • EURO 34.942
  • ALTIN 2428.724
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); Çocukların bilgisayar, internet, cep telefonu, dijital oyunlar ve sosyal medya kullanımları konusundaki değişimi izleyebilmek amacı ile yaptığı istatiksel araştırmanın sonuçları açıkladı.

Bu sonuca göre; 6-15 yaş grubu çocukların internet kullanım oranı yüzde 82,7 ve bunların yüzde 90,1'i her gün internet kullanıyor.  Çocukların akıllı telefon kullanma oranı yüzde 64,4 ve her yarım saatte bir telefonunu kontrol edenlerin oranı ise yüzde 32,3'tür. Ayrıca dijital oyun oynama, paylaşım sitelerinde video izleme, Müzik dinleme/indirme ve sosyal medya paylaşımı konusunda çarpıcı sonuçlar yayınladı.

Öncelikle kabul etmeliyiz ki dijital ekranlar sosyal hayatımızın bir parçası ve yeni kuşakların olmazsa olmazıdır. Çünkü okuma, araştırma, ticaret, eğitim ve diğer tüm ihtiyaçlarımızın en kolay cevap bulduğu yer dijital ekranlardır.

Dolayısıyla dijital çağda dijital ekranlardan uzak durmak ya da onsuz bir hayat sürme konusunda ısrarcı olmak sadece gözünü kapayıp yalnız kendine gece yapmaktan öteye geçmez. Bunun yerine dijital ekranların nasıl sağlıklı kullanılacağı yönünde gençlerimizi yönlendirmek ve bu ekranlardan en iyi şekilde nasıl istifade edebilmek konusunda onlara yol göstermek gerekir. Buna da "dijital ekranları kontrollü ve bilinçli kullanma" ile başlanmalıdır.

Bu konuda eksik olduğunu veya çocuklarını yönlendirmede yetersiz kaldığını düşünen ebeveynler varsa mutlaka çevresinden bilen birinden yardım istemelidir.

Evet, dijital ekranlar hayatımızın bir gerçeği olmakla beraber ebeveynler başta olmak üzere hepimizin dikkat etmesi gereken bazı önemli tedbirler ve yönlendirmeleri kısaca sıralamak istiyorum.

1- Küçük yaşta çocukların dijital ekranlarla arasına mesafe koymalıyız. Davranışların şekillendiği küçük yaşta, dijital ekranlarla çokça zaman geçiren çocuklar, genç yaşta dijital bağımlısı olup ömürlerinin en verimli yıllarını heba ederler. Unutmamak gerekir ki yerleşmiş bir davranışı değiştirmek çok zordur.

2- Ebeveynler evde tv, telefon, bilgisayardan çok aile fertleriyle özellikle küçük çocuklarla zaman geçirmelidir. Unutmamak gerekir ki çocuk nasihatten çok davranışlara bakarak şekillenir.

3- Gençlerimizin hem dijital ekran kullanımlarını hem de zamanlarını kontrol altına almalıyız. İlgi alanları ve eğilimlerini tesbit ederek zamanlarını nasıl değerlendirecekleri konusunda onları yönlendirip, program çıkarmalıyız. Unutmamak gerekir ki zamanlarını kontrol altına almadığımız her gencimiz ekranların mutlak zararına terk etmiş oluruz. Böylece inanç ve kültüründen bihaber, her şeye karşı ilgisiz, fiziksel-psikolojik-sosyal sorunlar yaşayan bir nesil ile karşı karşıya kalırız.

4- Gençlerimize yaratılış amacımızı en iyi şekilde anlatmalı ve onları İslami çevre ve STK'ların faaliyetlerine teslim etmeliyiz. Unutmamak gerekir ki gençlerin ergenlik evresi kişilik ve kimlik kazanma dönemidir. Bu dönemde rol model aldıkları karakterler onların idolu olur. Vahiy kültürünü hayatın merkezine almayan, Peygamberler ve salih insanları idol olarak görmeyen her genç mutlaka kendine alternatif bir idol bulur.

Hasılı, bu maddeleri uzun uzun yazabiliriz. Ancak buna ne bu köşe yeter ne de bir makaleye sığar. Özetlemek gerekirse hayatımızın bir parçası olan dijital ekranları kontrollü ve bilinçli kullanmalı, bu alandan en iyi şekilde istifade etmeliyiz.