• DOLAR 32.52
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2421.461
  • ...

 

Malumunuz efendimiz (sav)’in mübarek doğumu vesilesiyle her yıl farklı bir temayla örnek hayatı işleniyordu.

Özellikle “Peygamber Sevdalıları Vakfı” Nisan ayında “Hazreti Peygamber’i Anlama ve Sünnetini Yaşama” etkinlikleri kapsamında  meydanlarda yüzbinleri biraraya getirerek bu etkinliği coşkuyla idrak ediyordu. Hususen Diyarbakır’daki dev etkinlik, hem bölge halkı hem de yurt içi ve yurt dışında gelen misafirler için sabırsızlıkla beklenen gün oluvermişti.

Peygamber Sevdalıları Vakfı bu yılki temayı, “Örnek Aile Rehberi Hz. Muhammed (sav)” olarak belirlenmişti. Ancak sabırsızlıkla beklenen bu dev etkinlikler, koronavirüs salgını nedeniyle meydanlarda ve miting alanlarında yapılmayacak. Bundan dolayı her yıl meydanları dolduran Peygamber sevdalısı aşıklar, hüzünlü ve buruk bir Nisan ayı geçireceklerdi.

Peygamber Sevdalıları Vakfı yetkilileri, aynı temayı 14-20 Nisan tarihleri arasında  “Medya Mevlid Buluşmaları” etkinliği olarak düzenleyeceklerini duyurdular. Dört gündür bu etkinlikler Rehber TV ve medya üzerinden canlı olarak yayınlanıyor.

İsmi ile müsamma olan Vakfın bu adımı, bir nebzede olsa o iklimin havasını teneffüs etme fırsatı oluşturdu. Bundan dolayı vakfın yetkililerine müteşekkir olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.

Evet, alemlere rahmet ve insanlığa örnek şahsiyet olarak gönderilen efendimiz (sav),in bütün hayatı gibi “Aile hayatı” da insanlığa örnektir. Örnek hayatı, aydınlanmak isteyenler için bir nur ve mutlu olmak isteyen yuvalar için bir huzur kaynağıdır.

O (sav), “En hayırlınız ailesi için hayırlı olandır. Bana gelince, ben aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (İbn Mâce) diye buyurmuştur.

Hadis-i şeriflerinde aile rehberlerlerinin görev ve sorumluluklarını sıralamış ve bir aile rehberinin nasıl davranması gerektiği hususları da pratik hayatında cem etmiştir.

Peki, efendimiz (sav)’in nasıl bir aile hayatı vardı?

Özetle değinmeye çalışalım:

-Eşlerinin akrabalarına değer verirdi.

-Aileyi ilgilendiren işler konusunda ailesiyle istişare ederdi.

-Çocuklarının terbiye, edep ve ahlakları konusunda çok titiz davranırdı.

-Hanımlarının gönüllerini hoş tutmaya çalışır ve onlara espriler, şakalar yapardı.

-Bazen bir bakış bazen bir tebessüm bazen güzel bir söz bazen de muamelesiyle ailesine değer verirdi ve verdiği değeride onlara hissetirirdi.

-Aile içi iletişime en üst seviyede dikkat eder ve aile içinde çıkan sorunları hep hikmetle, sabırla ve tatlılıkla çözmeye çalışırdı.

-Hem tek tek hem de toplu olarak ailesiyle düzenli sohbet yapar, bu adetini hayatı boyunca devam etmiştir.

-Kızlarına ayrı bir değer verirdi. Hatta kızları evlendikten sonra bile sık sık onlara nasihat eder ve mutlu bir yuvalarının olması için gerekli telkinlerde bulunurdu.

-Evinde zamanını üçe bölerdi. Bir kısmını ibadete, bir kısmını kendisine, diğer kısmını da ailesine ayırırdı. Çünkü aile ile harcanan zaman boşa giden zaman değildi, bilakis bir aile reisinin görevi ve sorumluluğuydu.

Özetlemeye çalıştığımız ve daha  yazamadığımız efendimizin yüzlerce örnek davranışını örnek almamız temennisiyle...