• DOLAR 32.579
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2427.037
  • ...

 

Yeni tip koronavirüs salgını, dünya genelinde şiddetlenerek devam ediyor.

Bu salgın daha ne kadar sürecek? Devletler buna ne kadar dayanabilecek? Kendilerini izole eden milyarlarca insanlar bu duruma ne zamana kadar sabredebilecek?.. Bu soruların cevabı belirsizliğini koruyor.

ABD’de virüsün bulaştığı kişi sayısı 500 bine yaklaştı. Bazı Avrupa ülkelerinde ölü sayısı 20 bine dayandı ve diğer ülkelerde de endişeli bekleyiş devam ediyor.

Bütün ülkeler Kovid-19 virüsü ile mücadele için resmen seferber olmuş durumdalar.

Bazı ülkeler, erken önlemler alarak minimum hasarla atlatma peşinde iken bazı ülkeler de önlemleri geciktirdiği için maalesef sağlık sistemleri çökmüş, yoğun bakım üniteleri ve morglarında yer kalmamıştır.

ABD’de toplu mezar görüntüleri ve bazı Avrupa ülkelerinde “80 yaş ve üstü kişilerin yoğun bakım ünitelerine kabul edilmeyecek” şeklinde çıkan haberler durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

Salgın süreci uzadığı takdirde ABD ve Avrupa başta olmak üzere ciddi sosyal patlamaların olacağı ve kontrolsüz gelişmelerin yaşanacağı kaçınılmaz olacaktır.

Türkiye’ye gelince, şimdilik süreç kontrollü olarak ilerliyor. Sayın Cumhurbaşkanı bütün kurumları çalıştırıyor, sosyal ve ekonomik tedbir paketleriyle süreci minimum hasarla atlatma çabasındadır.

Ancak bu durum “her şey yolundadır” anlamına gelmiyor. Bir ay sonra ne olacak? Sorusunun cevabını kimse kestiremediği için ivedilikle yeni tedbirler alınmalıdır.

“Süreç uzayabilir” olasılığına karşı hızlı bir refleksle şimdiden gerekli önlemler alınırsa, uzayabilecek süreci pekâlâ kontrol altına almak mümkün olacaktır. Aksi takdirde sürecin uzamasıyla kontrolsüz gelişmelerle karşı karşıya kalabiliriz.

Alınacak önlemlerin başında tarım ve hayvancılık geliyor. Konuyla ilgili HÜDA PAR Genel Başkanı Sayın İshak Sağlam’ın yaptığı öneriler dikkate alınmalıdır.

Sağlam, “Mevsim itibariyle tarım ve hayvancılık konusunda zamanında gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde geç kalınacak ve özellikle tarım ürünleri konusunda sıkıntı yaşanacağı bilinen bir gerçektir. Salgının aylarca süreceği ihtimaline göre tarım ve hayvancılık konusunda üretim yapabilecek tüm vatandaşların bir an evvel -Bilim Kurulunun belirlediği tedbirleri ve karantina şartlarına uyarak- üretim için gerekli çalışmaları yapmaları tedbir açısından önemli bir katkı olacaktır.” şeklinde önerilerde bulundu.

HÜDA PAR’ın bu önerisi yabana atılmamalı ve hemen hayata geçilmelidir, yoksa yarın bile geç olabilir.

Dikkat edilirse salgınla ilgili bir ay önce bazı önlemler alınsaydı şu an çok daha iyi bir durumda olabilirdik.

Ya da bir ay önce süreç iyi okunmuş olsaydı ve sahra hastaneleri projesi devreye konulsaydı belki 10 gün sonra bu hastaneler hizmet veriyor olacaktı.

Demem şu ki, vakit geç olmadan gerekli tedbirler alınmalı, zaten takdir Yüce Allah’ındır. Ancak bugün tedbirde kusuru davranacak olanlar yarın takdirde bahane aramamalıdır..!