• DOLAR 32.576
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2425.527
  • ...

Suriyeli göçmenler meselesi çok hassas bir konudur. Büyük bir soruna dönüşme potansiyeli vardır. Dolayısıyla bu konu ile ilgili atılması planlanan her adım için ayrı ayrı düşünmek ve sağlıklı bir hesap yapmak gerekir.

Malumunuz bu hassas konuyu ısrarla gündeme getirip fitne peşinde olan çokça çevre vardır. Kimi faşist duygularla, kimi  ekonomik gerekçelerle kimi de emperyalist ülkelerin piyonu olarak konuyu kaşıyıp duruyorlar.

Bu güne kadar hükümet sağlıklı bir süreç yürütüp üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışmıştır. Yaklaşık 3 milyon 600 bin Suriyeli muhacirlere kucak açmış, yardımcı olmuş ve onları ölümün pençesinden alıp misafir etmiştir.

Ancak öyle anlaşılıyor ki hükümet konu ile ilgili bir politika değişikliğine gidecek. Her ne kadar İçişleri Bakanı, “Biz bir düzen kurmak zorundayız...”, “Kimse sınır dışı edilmeyecek...” gibi açıklamalar yapsa da sonuç farklı olacak gibi görünüyor.

Peki, hükümetin Suriyeli göçmenler ile ilgili kurduğu düzen ve uygulamaları konusunda hangi ciddi sorun var ki yeni bir düzenden bahsediliyor.

Algıları bir kenara bırakarak gerçeklerden bahsedelim. Bizzat İçişleri Bakanlığının verdiği verilere göre, Suriyeli göçmenlerin yıllara göre suça bulaşma oranları şöyledir. 2015’te yüzde 1,4; 2016’da yüzde 1,4; 2017’de yüzde 1,2; 2018’de ise 0,8.

Bu veriler gösteriyor ki kurulan bir düzen var. Ayrıca kısa sürede bir uyum söz konusu ve birilerinin ısrarla gündeme getirdiği sorunlar algıdan ibarettir.

Elbette sıfır sorundan bahsetmiyoruz. Ancak mevcut politika hem Suriyeliler hem de vatandaşlar nezdinde kabul görmüş bir uygulamadır. Bir yandan hükümet destek veriyor, bir yandan İslami STK’lar ensar bilinciyle yardımcı oluyor bir yandan da Suriyeliler hem çalışıyor hem de Ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kurulan bu düzen artısıyla eksisiyle yürüyor. Şayet hükümet Suriyeli göçmenler konusunda politika değişikliğine giderse pusuda bekleyen karanlık mihraklar devreye girecektir. Hükümetin yeni uygulamalarını yetersiz görüp kamuoyunda algı oluşturacak ve yeni adımlar isteyecektir.

Bu karanlık mihraklar, bir taraftan bahane arayan faşist ruhlu çevreleri terörize edecek, diğer taraftan “Suriyeliler terör estirdi” algısını oluşturacaklar. Böylece içinde çıkılmaz bir sorunla karşı karşıya kalacağız.

Sadece bu değil. İç ve dış mihraklar, bütün kozlarını oynayarak Suriyeli göçmenler meselesini çok bilinmeyenli bir denkleme dönüştürmeye çalışacaklar.

Türkiye’nin başarılı olduğu Suriyeli göçmenler konusundaki kazanımlarını kaybettirmeye çalışılacak ve Türkiye’nin Suriye’de oluşturmak istediği “Güvenli Bölge” düşüncesini sabote edip enerjisini içte tükettirmeye çalışacaklar.

O halde hükümet neden Suriyeli göçmenler konusunda politika değişikliğine gitmek istiyor?

Yoksa hükümet içinde olup da farklı ajandası olanlar bir hesap peşinde mi?

Ya da birileri düğmeye mi bastı?

Yorumu size bırakıyorum.