• DOLAR 32.6
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2520.753
  • ...

Türkiye`deki muhafazakâr Kürtlerin 24 Haziran seçimlerinde nasıl bir tutum içinde olabileceklerini yazmaya devam edeceğiz. Bir önceki yazımızda muhafazakâr Kürt seçmeninde tabanı olan üç partiden ikisini analiz etmeye çalıştık. Bu yazımızda ise HÜDA PAR`ı analiz etmeye çalışacağız.

Öncelikle şu hususun altını çizelim; Kürt halkının dinine ve diline sahip çıkanlar, İslami ve insani haklarını teslim edenler veya bu meselenin çözümü için projesi olanlara bu halk sahip çıkacak, bağrına basacak ve destekleyecektir.

Peki, HÜDA PAR bu konuda neler yapmış ve neler yapmayı vaat ediyor?

Siyasi parti olarak beş yıllık kısa bir geçmişi olmasına rağmen gerek Ülke sorunlarına gerekse Kürt meselesine getirdiği çözüm önerileri toplum tarafından takdirle karşılanıyor. Ancak hem yerel yönetimlerde hem de parlamentoda söz sahibi olmadığı için projelerini hayata geçirme noktasında nakıs kalıyor.

HÜDA PAR`ın; ümmetin ve memleketin faydası söz konusu olduğunda, siyasi çıkarlarını bir kenara bıraktığını, defalarca büyük siyasi riskler aldığına şahit olmuşuz. 6-8 Ekim ve 15 Temmuz`daki kararlı duruşu, 7 Haziran seçiminde, 16 Nisan Referandumunda ve 24 Haziran`da yapılacak olan seçimlerdeki siyasi kararları bunun en bariz örnekleridir.

HÜDA PAR; dindar bir gençliğin yetişmesi, maddi kalkınmayla beraber toplumun manevi inşası, faizsiz bir ekonominin tesisi ve bütün kötülüklerin anası olan içki başta olmak üzere, kumar ve zinanın devlet eliyle yapılmaması gerektiğini her platformda vurguluyor.

Parti olarak siyasetteki yegâne ölçülerinin İslam olduğunu deklare eden HÜDA PAR, Müslüman halkımızın sorunlarının inançlarıyla çakışmayacak şekilde çözülmesi gerektiğini savunuyor.

HÜDA PAR; yaklaşık bir asırdır dinleri ve dilleri asimile edilmeye çalışılan Kürt halkının haklarının iade edilmesi gerektiğini ve bu iadenin bir lütuf değil belki bir hak olduğunu savunuyor. Binaenaleyh Türkçülük söylemlerinde ısrarcı olan siyasi iktidar ve seküler bir hayat tarzı dayatan Kürtçü yapılara karşı muhafazakâr Kürtlerin adresi HÜDA PAR olacak gibi görünüyor.

Irak Kürdistan`ının referandum kararına karşı Türkiye siyasi iktidarının ırkçı tutumu, sözde Kürt halkı için mücadele ettiklerini iddia edenlerin suskunluğu veya alttan alta siyasi iktidara destek vermeleri Kürt halkı tarafından tepki ile karşılanmıştı. Bunlara karşı HÜDA PAR`ın konuya adilce yaklaşımı ve çözüm önerileri, muhafazakâr Kürt seçmeni tarafından şöyle yorumlandı: “HÜDA PAR hem dinimize hem de dilimize sahip çıkabilecek müstesna bir siyasi partidir. Bunun için sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir.”

Kim yaparsa yapsın, bugüne kadar doğrulara doğru yanlışa yanlış diyen HÜDA PAR, belki bir çok kesim tarafından ya tanınmamış ya da kulaktan dolma bilgilerle yanlış tanınmıştır. Spekülatif haberler ve ideolojik yorumlarla olumsuz bir algı oluşturmaya çalışan odaklara karşı HÜDA PAR kendini iyi tanıtmalıdır. Bununla birlikte halk olarak bizlerde HÜDA PAR`ı tanımak istiyorsak onlarla tanışmalı, projelerini dinlemeli ve ona göre yorum yapmalıyız.