• DOLAR 32.497
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2489.12
  • ...
Siyaset, politika söz konusu olduğu zaman yirminci yüzyıla kadar ki selef âlimleri hep uzağında durmuşlardır. En fazla kıyısına kadar yaklaşmışlar. İmam Malik`ten hatta İmam Ebu Hanife`den ehl-i sünnet âlimleri siyasetten, siyaset adamlarından “devlet ricali”nden uzak durmayı yeğlemişler. Bu konudaki tavırlarını en güzel; İmam Şafii, İmam Malik`ten ders almak için Mekke valisinin mektubu ile Medine valisini yanına alarak İmam Malik`in huzuruna çıkmaları ve akabinde İmam Malik`ten onlara karşı sert tutumunda görmek mümkün.

O günden beri selef âlimleri devlet ricalinden uzak durmayı tercih ettiler. Siyasete müdahil olmadılar. Devlet yönetimine, siyasete müdahil olmaya çalışan ehl-i beyt imamlarını ise Üstad`ın tabiri ile; “Bu kirli alandan Allah onları korudu, uzak tuttu.”

Selefimizin siyasetten uzak duruşlarını en güzel ve veciz bir şekil Üstad; “Euzu billahi mineşşeytanirracim vessiyase” sözü ile ifade etmiş.

İnsan bazen düşünemeden edemiyor. Sahabe gibi politik bir toplumun mirasını devralan selef niye siyasetten bu kadar uzak durmayı tercih etti. Oysa Ashab yani terekenin sahipleri o kadar politik bir topluluk idiler ki… İslam`ın en sert halifesi Hz. Ömer (ra)`in bile en ufak şüphe arz eden eyleminde yakasına yapışmışlar, ondan hesap sormuşlar ve halife de cevap vermek zorunda hissetmiş kendini. Devletin en küçük işinden en büyük işlerine kadar her şey ile ilgili görüşlerini çekinmeden dile getiren, müdahil olan bir toplumun varisleri niye devlet, siyaset işinden bu kadar uzak kalmayı tercih ediyor, diye insan düşünemeden edemiyor.

Ama bunun sebebini en güzel şekilde herhalde Şeyh Said Efendinin oğlu Şeyh Ali Rıza veriyor. Kendisine ‘Niye şeyhlik yapmıyorsun, eğer şeyhlik yaparsan bölgenin büyük çoğunluğu sana mürid olur` şeklindeki tekliflere; ‘Babamın şeyhliği gibi şeyhlik benim kârım değil, kardeşim Şeyh Selahaddin ve diğer şeyhlerin yaptığı şeyhliği de ben yapmak istemiyorum” diye karşılık veriyor. Her halde bu cevap selefi salihinin siyaset/devlet/politika ile ilgili izhar edilmemiş açıklamaları olsa gerek. Zira sahabenin yürüttüğü siyaset ve devlet yönetimini başaramadıklarından sıradan insanların yaptığı siyasetten uzak durdular.

Yaşadığımız tecrübeler onlara hak vermeyi gerektiriyor. Eskiden günaha bulaşacak, bazı haramlara göz yummak zorunda kalacak” diyorduk. Ama bugün bundan vazgeçtik artık emperyalist batılılara karşı her türlü müsamahayı gösterirken, İslam âlemine karşı ceberut kesilen Müslüman siyasetçilerle karşı karşıyayız.

Muhakkak hatırınızdadır. Birkaç hafta önce Irak`ta cumhurbaşkanı yardımcısı ile başbakan Maliki arasında bir sürtüşme meydana geldi. Erdoğan, en sert üslubuyla olayın müdahili oldu. Irak; bu bizim içişlerimiz, bu şekilde müdahale etmeniz doğru değil” açıklaması yaptıkça Erdoğan daha bir celalleniyordu. Aynı şekilde Suriye ile ilgili de pkk`ye yardım edebileceği konuşuldu. Abdullah Gül dünyayı onlara zindan etmekten söz ediyordu.

Bugün ise Fransa Türkiye`ye; “Sizin atalarınız katildi, hatta bundan öte soykırımcı idi. Ermenileri kıyımdan geçirdiniz. Tıpkı Hitlerin yaptığı gibi ya da Saddam`ın yaptığı gibi hatta daha da öte beyazların zencilere yaptığı, Avrupalıların Afrikalılara yaptığı gibi… Bunu kabul edin veya ecdadınız adına özür dileyin ya da bu ecdattan beri olduğunuzu söyleyin” diyor.  Üstelik son kararı ile buna karşı çıkanları da cezalandıracağını söylüyor. Buna karşı Türkiye hükümetinin yetkilileri, yani Irak`a Suriye`ye celallenen Müslüman hükümet yetkilileri sağduyudan, onların kendilerini çekmek istediği mecralara akmaya karşı dikkatli olmaktan söz ediyor. Tabi libarel medyadan bu politikalarına büyük övgüler alarak. Tepkileri Renaulttan kiraladıkları birkaç aracı geri göndermekle sınırlı kalıyor. Acaba Fransa yerine bir İslam ülkesi olsaydı, bırakın liberal medyanın, Müslüman hükümetin yetkililerinin daha da ötesi Erdoğan`ın tepkisi ne olurdu, diye sormaya gerek yok herhalde…

İşte siyasetin bu kadar kaypaklaştığı ve izzetli bir siyaseti yürütme donanımından yoksun oldukları sürece kanaatimce Müslümanlar daha uzun süre siyasete şüphe gözü ile bakmakta haklı olacaklar…