• DOLAR 32.342
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2238.572
  • ...

Son 14 günün… Korona testin pozitif çıktı. Ne yaparsın?

Ölüm gerçekliğini anlamak için bıçağın boğazımıza dayanması mı gerekiyor, bacakların birbirlerine dolanması mı gerekiyor.

Zulmettik, yeryüzüne ihanet ettik, insanlığa ihanet ettik ve Allah gazaba geldi. Durum bu…

Tabii isteyen bu mesajı seküler kodlarla okumaya devam edebilir.

Nasıl ki depremi -Allah’tan azade- bir doğa olayı olarak gördük, nasıl ki ölümü biyolojik bir sonlanma olarak gördük bunu da seküler kodlar üzerinden değerlendirebilirsiniz.

İsteyen şu şekilde okuyabilir..

“Bu virüsün dinle inanç ile alakası yok. Beslenme konusundaki dikkatsizlik bu sonucu doğuruyor… hem bakmaz mısınız Allah’a inanan da bu salgından nasibini alıyor, inanmayan da… suçlu da ölüyor suçsuz da… Bu salgını, sanki Allah insana karşı gazaba gelmiş gibi düşünmek haksız bir değerlendirme olur. Çıkarmamız gereken en önemli ders temizliğe riayet etmenin önemidir.”

Dindarlık elbisesi giydirilmiş seküler okuma biçimidir bu…

Kâinata müdahale etmeyen, olaylara karışmayan bir ilah tasavvurunun meseleyi okuma biçimidir bu.

Oysa Müslümanlığın ilah anlayışında Allah-vak’a ilişkisi birbirinden bağımsız değildir. Allah, kulları sınırı iyice aşınca olaylara müdahale eder. Eski kavimlerin azgınlıklarının cezalandırılması geçmiş tarihe has bir olay olarak mı okunmalı? Asla… Sınırı aştık, Allah, bizi-insanlığı- hizaya sokuyor.

Ad, Semud, Eyke…. Eski kavimler azınca onlara musibet gelsin ama modern çağ insanı ne halt ederse etsin Allah karışmasın! Öyle mi?

İlginç bir din anlayışı…

Bir de bu salgın meselesinde ikinci bir okuma biçimi var. Yoksa meseleye böyle mi bakmalıyız.?

“On binlerce çocuk açlıktan-susuzluktan öldü.. Hem de mukaddes topraklara komşu bir beldede… İnsanlığın kılı kıpırdamadı… Yüzbinlerce çocuk ve kadın evlerinden edildi, öldürüldü…. Acılar… çığlıklar…darbeler… zindanlar… Bu İslam dünyasının resmiydi…

Ya gayr-i müslim dünya?

Dünyanın bir tarafı açlıktan ölürken diğer bir taraf çok yediği için çatladı, kalp krizi geçirdi. Dünyanın bir tarafında köpekler bile dünyanın diğer tarafındaki insanlardan daha iyi beslenir oldu.

Ve Allah tüm insanlığın rabbi olarak baktı bu olanlara… Kullarının bir kısmının diğer bir kısmına yaptıklarına tarafsız bir seyirci gibi bakmasını mı bekliyorduk? Rabb gazaba geldi.”

Evet bu virüs meselesinde hangi tavrı takınacağız.

Bu olay bir doğa olayıdır deyip mi geçeceğiz yoksa -hatanın merkezinde biz olsak da olmasak da-  “Ya Rabbi emrettiğin gibi dosdoğru olamadık, adil şahitler olamadık, birbirimize karşı gaddar olduk, merhamet etmeyi unuttuk, çıkarlarımız için Allah’ın dinini mızrağın ucuna takmaktan vazgeçmedik, bizleri affet” mi diyeceğiz.

Şu salgın bize tefekkür etmeyi, hatalarımızdan ders çıkarmayı, merhametli olmayı öğretmeyecekse neyi öğretecek?

Bu arada yazıyı başladığı gibi bitirelim!

Son 14 günün… Korona testin pozitif çıktı. Ne yaparsın?

El cevap: Tevbe edelim… Tevbe etmek sevap işlemekten daha önceliklidir/önemlidir.