• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...

31 Mart seçimleri konuşuluyor ve daha çok konuşulacak... Başından beri yerelde MHP-AK Parti ittifakının yanlışlığını savunan bir insan olarak seçim sonuçlarını “iki partiye ne kazandırdığı üzerinden” değerlendirmeye çalışacağım.

AK PARTİ NE KAZANDI

Bu ittifakın AK Parti’ye oy getirdiği ama belediye getirmediği gün gibi ortada... Ak Parti’nin MHP sayesinde aldığı tek bir il yok.

Bölge bölge bakacak olursak. Ankara’yı tek başına 25 yıldır yöneten AK Parti, MHP’nin gelen artı oyları ile fark atmalıydı ama yüzde 3 farkla yenildi. Oysa iki partinin 24 Haziran’daki toplam oy oranı yüzde 53. MHP Ankara’da Ak Parti’ye neredeyse hiçbir şey katamadı. İstanbul’da bir benzer durum değil mi zaten? Bu kedi ise et nerede meselesi yani.

AK Parti’nin oy kazandığı Kürt coğrafyasına baktığımıza –ki orada MHP yok- bu oy artışını ancak iki nedene bağlayabiliriz. Bir güvenliğin tesis edilmiş olması, iki HÜDA PAR tabanının desteği...

Bu ittifakın -her ne kadar zahiren çimento gibi görünse de- partilerin tabanları tarafından -en azından yerelde-  pek kabul görmediği anlaşılıyor. Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu 6 ilinin 5’ini CHP kazanıyorsa maya tutmamıştır.

MHP NE KAZANDI

İttifakın şüphesiz kazananı MHP’dir. 2 yıl önce parçalanma yaşayan ve bünyesinden seküler/ulusalcı bir parti çıkan MHP’nin çok zor günler yaşayacağı bekleniyordu.

Fakat Erdoğan ile Bahçeli’nin yan yana durması 2003’ten beri AK Parti çizgisine evrilen Milliyetçileri tekrar MHP’ye çekmiştir. Ortalama Milliyetçi vatandaş adeta -demek ki bizim yol doğruymuş ki Erdoğan da bizim dili kullanıyor- mantığı ile MHP’ye sahip çıktı.

Batı Karadeniz ve İç Anadolu’ya baktığımızda AK Parti ile MHP’nin yarıştığı hemen her yeri MHP’nin kazandığını görüyoruz. Kırşehir, Amasya, Kastamonu,  Erzincan, Karaman, Çankırı, Bayburt AK Parti'den MHP'ye geçen belediyeler...

Dikkatli bir şekilde 2014 ve 2019 seçim öncesi süreci hatırlarsak devletin yol verdiği partilerin ciddi bir sıçrama yaşadığını görüyoruz.  2014 seçimleri öncesi AK Partili aydın ve yazarların Abdullah Öcalan’a dizdiği methiyeler Kürtleri büyük oranda nasıl ki HDP’ye itti ve HDP oy patlaması yaşadı. Bu dönemde de MHP inanılmaz bir başarı elde etti.

Başarı, oy oranı üzerinden değil kazanılan belediyeler üzerinden ölçülmeli

2014 yılında 125 belediyesi olan MHP 2019 yılında 245 belediye kazandı. Bünyesinden İYİ Parti koptuğu halde belediye sayısını neredeyse 2 kat arttırması herhalde ittifakın kendisine kazandırdığı bir zaferdir.