• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Kapitalist felsefenin temel itikadı kazanmak iken bizi (tüketiciyi) düşünüyor olabilirler mi?

Batı`da Black Friday (Kara Cuma) olarak adlandırılan büyük indirim kampanyasından biraz bahsetmek istiyorum.

İlk kez 1961 yılında ortaya çıkmış Black Friday (Kara Cuma).

Şükran gününü Perşembe günü kutlayan ABD`liler Cuma gününü ise Kara ilan ederek aslında biz Müslümanlara net bir mesaj veriyorlar ya… Anlamıyoruz hala…

Hasat Bayramı olan Şükran gününden hemen sonra gelen Black Friday`in mesajı net: Hasatı elde ettin o halde buyrun gel alışverişe…

Buyrun tüketmeye…

Koştu milyonlarca insan –ihtiyacım var mı?- sorusunu kendisine soramadan koştu. Al.. Daha çok…en çok…Al, al, al…

Başkası almadan sen al… Enaniyet dersi

İhtiyacın yoksa da al; çünkü çok ucuz… İsraf dersi

İşin ilginç tarafı özellikle Amerika`da bugüne Kara Cuma denilirken Türkiye`de efsane Cuma dendi.

Neden?

Kapitalist felsefenin özelliği tam da burada ortaya çıkıyor. “Ben kazancıma bakarım, kazanmak için gerekirse düşmanımın kutsalına bile ‘efsane` derim.”

Evet, uzlaşmacı kapitalizmin özelliği bu! Vahşi kapitalizmin 1961`de Kara ilan ettiği Cuma uzlaşmacı kapitalizm ile beraber “Efsane”ye dönüşebilir.

Che berelerini, tişörtlerini de kapitalist sermaye basıp satıyor. Biliyorsunuz değil mi. Kapitalizmin düşmanı olan Che`den bile para kazanıyorlar.

Neyse Efsane Cuma`ya geri dönelim!

Efsane Cuma denilen şeyin Endüstriyel Kapitalizmin yeni yıla hazırlık noktasında elinde kalan eski (öyle ya 2019`a girdiğimizde 2018`de üretilmiş her şey eski olmayacak mı?) üretimi elinden çıkarma çabası olduğunu neden görmek istemiyoruz.

Kapitalizm harcama/tüketme kölesi haline getirdiği modern insana 3 noktadan saldırmakta ve yuları elinde tutmaktadır. Kapitalizmin ilk silahı ulaşamadıklarınıza ulaşma imkanı sağlamasıdır. X marka saati alamıyor muydun? Al sana %80 indirim… Artık ulaşabildin. Mutlu ol!

Kapitalizmin ikinci silahıkorkularınızdır. Kızım herkesin içinde rüküş görünmesin! Evet, aldığı bu elbise babasının maaşının neredeyse yarısı kadar ama kızım arkadaşlarının içinde boynu bükük mü kalsın?
Al sana %80 indirim… Artık ulaşabildin. Mutlu ol!

Kapitalizmin üçüncü silahı harcadıkça para kaybetmediğinize sizleri inandırmasıdır. “Bedavadan biraz daha pahalı”, “Harca harca bitmez”  sloganları,kredi kartları bilinçaltına vurulan aslında “para ödemiyorsun” yumruklarıdır.

Sonra ne oluyor biliyor musun? Kredi kartları borçları, ev-araba taksitleri, borçlar, huzursuzluk, kavgalar ve intiharlar…

Şimdi başa dönelim!!

Kapitalist felsefenin temel itikadı kazanmak iken bizi yani tüketiciyi düşünüyor olabilirler mi?

O halde Efsane bir Cuma istiyorsanız camiye gidin. Cumanın efsane olduğu tek yer camidir. Diğeri sahtedir, sağma endekslidir.