• DOLAR 32.501
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2423.757
  • ...

Suriye iç savaşı bukalemun savaşıdır aslında.

Tarafların anında renk değiştirebileceği, ahlaki hiçbir kriterin olmadığı, ön kabullerin zihinlerde putlaştırıldığı bir süreç yaşanıyor.

Batı emperyalist aklın önümüze attığı ezber otlarını kemirmekten düşünmeye fırsat bulamıyoruz.

Soru sormanın zor olduğu dönemlerde sormanın “ihanet”le etiketlenmek olduğunu elbette biliyorum. Ama soru sorulmadığında da bu coğrafyanın çocuklarının nasıl mankurtlaştırıldığını da dehşetle görüyorum.

Elbette bir gazetecinin işi sormaktır ve biz de işimiz ve inancımız gereği soracağız.

Aylardır gündemi meşgul eden Afrin ile ilgili sorularım var. Öyle ya bu meseleye nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda ciddi zihinsel sorunlar var. Türkiye`nin bu harekâtı ırkçı saiklerle düzenlediği iddiaları var. Şimdi sorularımıza geçelim;

1-    Bu harekât iki ırkın kavgası ise ABD neden tarafsız değil? Hatta ABD`nin böyle bir savaşta daha güçlüden ve 60 yıllık müttefikinden yana tavır alması gerekmez miydi?
 

2-    Bu bir ırklar savaşı ise Batı ve doğunun dört tarafından sosyalist milisler ve bazı Arap unsurlar neden PYD saflarında savaşıyor. Keza ÖSO`nun içindeki Arap ve Kürt unsurlarını nasıl izah edeceğiz?
 

3-    Bu bir ırklar savaşı ise Türk solundan gençler, neden Türkiye'yi değil de PYD'yi seçiyor... Diyeceksiniz ki “ırk boyutu var ama ideoloji boyutu da var. PKK sosyalist olduğu için ideolojik dayanışma içindeler.” Eyvallah der ve o zaman şunu sorarım: Madem bu savaşın ideolojik bir yüzü var o halde cevap ver, “Sosyalizmin en büyük düşmanı olan emperyalist ABD neden sosyalist PYD`yi silahlandırdı?”
 

4-    Bu bir ırk savaşı tezi üzerinden devam edelim. Bu bir ırklar savaşı ise Kürd`e kimlik vermeyen Esed neden milislerini Afrin`e yönlendirdi? Unutmuşsan hatırlatayım aynı kafa yapısındaki gruplar Barzani referandumunu silahla bastırmıştı. Kerkük`te, Tuzhurmatu`da yüzlerce Kürt öldüren milislerin Kürt aşkı tuttu mu diyeceğiz? Hani Sezai Temelli, Sayın Barzani`ye kasıtla “düşmanın seni övüyorsa sende bir p..tluk var” demişti ya… Hatırlatayım.
 

5-    Eğer bu savaşı ırk merkezli değerlendirmeye devam edersen cevap veremeyeceğin daha pek çok soru ile muhatap olacaksın. Mesela, bu iki ırkın savaşı ise HDP`nin içindeki Türkler, Türklüğe ihanet eden hainler midir?

Ve son soru ile bitirelim… PKK, dört parça Kürdistan işgal altında tezleri ile taraftar toplayan bir örgüt. Oysa Kürdistan 5 parçadır ve bir parçası Ermenistan denetiminde.

a-    PKK, neden Ermenistan Kürdistanı hakkında hiç gündem oluşturmaz

b-    PKK`nın savaşı neden sadece Türkiye`ye yöneliktir.

c-    Amaç Kürtlere ait toprakları özgürleştirmek ise neden 7 yıldır süren Suriye iç savaşında Kürd`e kimliksizliği dayatan Esed rejimine tek kurşun sıkılmadı(daha acısı Esed`e askerlik yapıldı. Bknz: Halep kuşatması sırasındaki PYD tavrına)

O halde mesele nedir diye soracak olursanız. Mesele Syket Picot anlaşmasının devamı ya da sona erdirilmesi kavgasıdır. Kavga çok büyük ve Afrin ise bu kavgada sadece bir detay.