• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Bu yazımızın başlığını rahmetli dedemin okuduğu bir dörtlükten aldım.  Bir gün bizlere nasihat ederken demişti ki: ‘`Çocuklarım, atalarımız demiş ki:  ‘Asıl Bozmaz / Bal kokmaz/ Kokarsa yağ kokar/Mayası ayrandır.` Bu sözü unutmayın.‘` Bu sözü söylediği an deftere not ettim. Not edince aklıma da girdi. Ve hayatım için bir şiar oldu.

Malumunuz Mısır`da M. Mursi hükümetin başına geçince özellikle askeriyeyi düzeltme amacıyla eski Genel Kurmay başkanı yerine Amerika`da eğitimini tamamlamış bir asker olan M. Fettah Sisi`yi atadı. Aslında Sisi`yi darbecilerin şerrinden, eski diktatöre hizmet edenlerden korunmak için atamıştı, Mursi.  Peki, ne mi oldu? Sisi`nin aslına bakmadan yapılan atama binlerce cana ve ümmetin umutlarının yıkımına, Gazze`nin ve Filistin`in esaretinin devamına sebep olmuştu. Asıl bozmaz. Bal kokmaz. Kokarsa yağ kokar mayası ayrandır. Mayası, ABD`de atılmış bir adamın kendi ülkesine neler yaptığını ve halen ne kadar gaddar olduğunu seyrediyoruz.

Özellikle yöneticilerin, hükümetin, İslami STK`ların bu konuya dikkat etmesi gerekir. Yani mayası bozuk birinin iş başına gelmesi demek, onarılmayacak hataların ve zulümlerin oluşması demektir. Peki, bir adamın bal mı yoksa yağ mı olduğunu nasıl anlayacağız? Tabi ki de aslına bakarak. Aslından kasıt atalarına, eğitim aldığı kurumlara, arkadaş çevresine, çalıştığı derneklere, vakıflara ve bunların uzantılarına, gittiği okullara, yaptığı seyahatlere ve büyüdüğü çevreye dikkat etmek gerekir. Ve özellikle bu ülke için geçmişteki vesayetçilerle olan ilişkisine bakmak gerek.

Bir şehre atanacak validen tutun kaymakamına, rektörüne, emniyet amirine, komutanlarına kadar devlet içinde görev yapan tüm kademelerdeki yöneticilerin aslını iyi araştırıp öyle atamalar yapılmalıdır. Aksi halde ülke insanı 15 Temmuzları ve 28 Şubatları tekrar tekrar yaşar. Menderes, Erbakan örneklerini hatırlatmaya gerek yok. Ama 15 Temmuz bu geleneğin bozulduğu bir tarihtir. Bu Allah`ın bir lütfuydu. Ve İslam ümmetinin hamiliğini yapmış bu millete verilmiş bir fırsattır. Eğer bu fırsat yanlış atamalarla heba edilirse zalimler fırsat bulur. Ve bu sefer ülke Mısır`dan beter olur. Allah muhafaza etsin.  

Mısır`daki zulümden kavmini kurtarmak isteyen Hz Musa ve beraberindekilerin duası ile yazıyı bitirelim: Yunus suresi 84-85: “Musa dedi ki: Ey kavmim! Eğer Allah`a  iman ediyorsanız ve eğer Müslümanlarsanız öyle ise yalnızca  O`na tevekkül edin. Bunun üzerine dediler ki: ‘Biz yalnız Allah`a tevekkül ettik. Rabbimiz! Bizi o zalimler topluluğu için bir fitne kılma.` Yani bize zalimleri musallat ederek onların oyuncağı durumuna bırakma. “

Ya rab bütün ümmet için bu duayı kabul et. Zalimlerin zulmünden ümmeti Muhammed`i kurtar.

Dualarınızın kabul olması dileği ile…