• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...

Öncelikle Kent Konseyi nedir? Bunu izah etmemiz gereklidir. Bu konuda insanımızı bilgilendirmemizin ülkemiz için, refah seviyemizin artması için faydalı olacağını düşündük.

8 Ekim 2006 yılında Resmi Gazetede yayınlanan 26313 sayılı yönetmelik ile her belediyenin kent konseyi kurması resmi bir zorunluluk oldu. Amacı yönetmeliğin 1. Maddesinde şu cümlelerle açıklandı: MADDE 1 – (1) ‘`Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.``

Fakat 11 yıl geçmesine rağmen basında ve kamuoyunda yer bulmadı. Bazı belediyeler kent konseyini kursa da bazı belediyelerde esamesi bile okunmadı. Şu an itibariyle ülkemizin marka şehirlerinden olan Gaziantep ilimiz, Türkiye Kent Konseyleri dönem başkanlığını yapıyor. Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Necati Cumalı, şu an itibari ile Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanıdır. İnşallah Gazi şehrimizin öncülüğü ile ilk olarak Kent konseyi olmayan illerimizin bir an önce kent konseylerini kurmalarını sağlamak gerekiyor.

Peki, şimdiye kadar niçin 11 yıldır kent konseyleri kurulmamış? Mesela İstanbul gibi büyük şehirlerimizin niçin halen kent konseyi yok? Aslında belediye hizmetini arttıracak bu proje, niçin yeterince gündemde kalmadı? Aslında bu sorularımızın cevabı yukarıda alıntı yaptığımız Kent Konseyleri Yönetmenliğinin birinci maddesinde gizlidir.

Evet, özellikle şu satırlar okuyucumuza bazı cevapları verecektir: ‘…hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.`` Allah aşkına hangi belediye başkanı kendini denetleyecek, o şehrin STK başkanlarından oluşan, öğretmen ve imamlarından oluşan, muhtarlarından oluşan büyük ve etkili bir kurumun belediye içinde aktif olmasını ister? İşte, ne yazık ki 11 yıldır Kent Konseyleri şehirlerimizde oturtulamadı. Şehirlerde aktif olan ve belediye ile beraber çalışan Kent Konseylerine sahip şehirlerin gelişimini kimse inkar edemez. Mesela Gaziantep, Bursa gibi şehirler Kent konseyi konusunda ilerlemiş, belediye ile beraber kente hizmet eden, belediyeyi denetleyen yetkinlikte hizmet veren Kent Konseyleri, şehrin imajının değişmesinde çok etkili oldular. Fakat kent konseylerinin Belediye başkanlarınca rakip veya engel görüldüğü yerlerde adı ve sanı bile duyulmadı.

Bu konuda özellikle belediyecilik yapmış Cumhurbaşkanının da Kent Konseylerini aktif hale getirme arzusu içinde olduğunu biliyoruz. Gerekli çalışmalar yapılıp bir an önce tüm şehirlerimizde kent konseyleri kurulmalı veya kurulmuşsa daha yetkin kişilerce revize edilmelidir. Bu konuda mesela Urfa`da 29 Kasım`da Kent Konseyi seçimleri var. 10 Kasım`a kadar üyelikler güncellenecek. Ama acaba yeterince gündem edildi mi?

Özellikle Doğu ve Güneydoğu`da kayyumların yönettiği belediyeler bu konuyu daha çok önemsemelidir. Çünkü Kayyumlar hiçbir zaman gerçek anlamda halkın tamamına kendini kabullendiremez. Ama kent konseyi kurulsa, her şehrin etkili ve iyi insanları kent konseylerinde görevlendirilse Ülkemizin bir parçası olan Doğu ve Güneydoğudaki şehirlerimizin imar ve ıslahı daha hızlı olur. Bu konuda özellikle imarla beraber ıslahın da önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Belediyeler şimdiye kadar daha çok imar işleri ile uğraşıyorlardı. Fakat akl-ı selim sahibi her kişinin de malumudur ki sadece bir şehir imar edilmekle abad olmuyor. Ayrıca şehirlerimizi ıslah etmeliyiz. Allah`ın boyası ile şehirlerimizi boyamalıyız. Kent Konseylerinin başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu`daki kayyumların yönettiği belediyelerle beraber bu minvalde çalışması gerekir. Ayrıca Büyük şehirlerimizdeki yozlaşma, bozulma ve kitlesel tükenmişlik bu Kent konseylerinin hayırlı hizmetleri ile giderilebilir.

Özellikle öğretmenlerin, imamların ve dindar şahsiyetlerin Kent konseylerinde aktif çalışması ülkemiz ve şehirlerimiz için çok hayırlı olacaktır. Bu vesile ile Kent Konseyi başkanlarına ve genel başkana diyoruz ki bu kurumu daha canlı ve çalışır hale getirelim. Allah`ı seven, milletimizi aslına döndürme amacı güden, beşeriyeti vahye uydurmayı arzu eden kişilerle beraber şehirlerimizi imar ve ıslah edelim. Çünkü mazlum ümmetin bize ihtiyacı var. Atalarımız gibi Ümmeti Muhammed`e sahip çıkalım. Ama önce kendi şehirlerimizi düzeltmeliyiz.

Allah`a emanet olun der, Allah`ın boyası ile boyanmış şehirlerde yaşayan bir millet olmamızı dileriz. 

Selam ve dua ile…