• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

1-Ramazan Ayı teravih ile başlar. Teravih namazı demek rahatlatan namaz demektir. Biz bütün kardeşlerimizin teravih namazlarını 30’da 30… Yani Ramazan Ayı boyunca her gün ve 20 rekat olarak kaçırmadan camide cemaatle kılmalarını istiyoruz.  Herhangi bir sebeple Teravih namazını kılamadığımız bir gün olursa rehavete kapılmadan diğer gün daha büyük bir şevkle teravih namazlarını ikame edelim. Şairin dediği gibi “Habibimiz Muhammed’e Selat ile selam olsun/O’na izzet, ikram ile teravihe kıyam olsun.” Ülkemizdeki bütün camilerde teravih namazlarını kılabilmeleri için bayanlara yer ayrılmıştır. Bayanlar, hayatın her yerinde var; ama camilerde yok! Toplumumuzun Allah’a hızlı bir şekilde yönelebilmesi için bayanlarımızın çocuklarıyla beraber teravih namazlarında, Seher cüzlerinde camilere gitmesi gerekir. Hatta Ramazan’dan sonra da tüm camilerde bir bayanın beş vakit namazını camide cemaatle kalabilecek bir ortam oluşturulması gerekir. Camide sosyalleşen ve camide Allah’ı razı eden bir toplum olmak istiyoruz.

2-Ramazan Ayı teravihle başlar sahur ile devam eder. Sahura kalktığımız zaman 2+2+2+1 şeklinde yedi rekat teheccüd namazı kılalım. Geleceğimizi planlayan dualarla akıbetimizin hayır olması için Rabbimize yalvaralım. Mümkünse gözyaşı akıtalım. Sahura kalkar kalkmaz hemen sofraya oturmayalım. Önce abdest alıp yedi rekât teheccüd kılalım. Sonra sahurunuzu ‘Bismillah’ diyerek yapalım. Vakit az ise eğer iki rekat da olsa mutlaka teheccüd kılalım. Bir de bütün sofralara otururken sesli bir şekilde ‘Bismillah’ diyelim sofradan kalkarken de sesli bir şekilde ‘Elhamdülillah’ diyelim. Çünkü Peygamberimiz buyurmuş ki: “Sofraya oturduğunda ‘Bismillah’ sofradan kalktığında da ‘Elhamdülillah’ diyen kişinin önünden sofra henüz kalkmadan günahları bağışlanır.” (Camiu’s Sağir, 1974) Bütün kardeşlerimiz hayatları boyunca sesli bir şekilde ‘Bismillah’ diyerek yemeye başlasın, ‘Elhamdülillah’ diyerek sofradan kalksın. Günahlarımızı bağışlatmanın bundan daha kolay yolu olamaz.

3-Ramazan Ayını kıymetli eden Kuran-ı Kerimdir. Bu yüzden imkanı olanlar mutlaka Seher cüzüne gitmelidir. Camide Seher cüzünü takip etmeliyiz. Kur’an okumasını bilmiyorsak bile dinlemeliyiz. İmâm-ı Mâlik ve Müslim’in —metin Müslim’indir— rivayet ettikleri bir hadîs-i şerifte Peygamber Efendimiz buyurmuşlar ki: ‘Kim yatsı namazını camide cemaatle kılarsa gecenin yarısını ibadetle geçirmiş olur. O gecenin sabahındaki sabah namazını da camide cemaatle kılarsa tüm geceyi ibadetle geçirmiş sevabı alır.’ Evet, bu müjde her birimiz için yatsı ve sabah namazlarını hayatımız boyunca camide cemaatle kılmak için yeterli olması gerekir.

4-Seher cüzünü camide takip eden kardeşlerimiz bir tane cüz de evde ailesiyle beraber okusun. Kur’an-ı Kerim bilen evdeki her kişi; iki satır, üç satır da olsa okusun, sonra cüzün kalan kısmını en iyi bilenimiz okuyup cüzü tamamlasın. Bu şekilde çoluk çocukla eşlerimizle Kur’an-ı Kerim’i hatim edelim.

5-Sünnet namazlarına özen gösterelim. Kim sabah namazından sonra güneşin doğmasını bekler, güneş doğduktan sonra 30 veya 40 dakika bekler, ardından iki rekat işrak namazı kılarsa bir Hac bir umre sevabı kazanacağı müjdesi var. (İhyâ, c.1, s.336) Bu vesileyle sabah namazını kıldıktan sonra güneşin doğmasını bekleyelim. Güneş doğduktan 30 dakika veya 40 dakika sonra iki rekat işrak namazı kılalım. Duha vaktinde iki rekat duha namazı kılarak vücudumuzun sadakasını vermiş olalım. Akşam namazından sonra kimseyle konuşmadan iki rekat evvabin namazı kılıp ilk rekatında Kafirun İkinci rekatında ihlas Suresi okuyarak yılanın derisinden ayrıldığı gibi günahlarımızdan ayrılacağımıza dair müjde var. Bu müjdeye nail olalım.

6-Özellikle evimizin kapısını fakir fukaraya açalım. Salgın hastalık da gücünü getirdi. Bu vesileyle evimizde iftar yemekleri verelim.

7-Zekat, fitre ve sadaka verilmesi için çevremizdeki herkesi teşvik edelim. Zenginlerin zekat vermesi için gayret gösterirken mahcubiyet hissetmeden izzetli bir şekilde zekatın fakirin hakkı olduğunu ifade edelim.

Rabbimiz Ramazan’ı dolu dolu yaşayan; salih Amellerle makamını, derecesini Allah yanında arttıran salih kimselerden olmayı bize nasip etsin.