• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.905
  • ...

Âlimlerimiz, hocalarımız, imamlarımız, müezzinlerimiz hayatın içinde olmalıdır. Toplumun içinde olmalıdır.

Ticarette, alışverişte, düğünlerde, taziyelerde kısacası hayatın her alanında âlimlerin olması gerekir. Hayatın içinde olmayan âlimler, ilimleri ile topluma zarar verirler. Toplumu Hakka yönelteceklerine batıla iterler. Kur’an’da anlatılan peygamber kıssalarında insanlar, peygamberlere en çok şu sözü söylediler: “Sen bizim gibi çarşı pazarda dolaşan bir kişi iken Allah sana nasıl vahyediyor?” Gelin görün ki günümüzde alimler çarşı pazarda alışveriş yapmayı, alın teri ile para kazanmayı, zül olarak görüyor; dünyevileşme olarak telakki ediyorlar. Bu zihniyet ve bu anlayış, İslam ümmetinin zelil duruma düşmesine sebep oldu. Ticaretten anlamayan, sosyal hayattan anlamayan, insanların psikolojisini bilmeyen, topluma neyi, ne zaman, nerede anlatacağının farkında olmayan; ama ismi alim olan, kisvesini alimlere benzeten kişiler çıktı. Bu kimselerin yüzünden insanlar İslam’dan uzaklaştılar. Sosyal hayatla ilgili toplumun hiçbir derdine bu kimselerin sözleri derman olmadı. Çünkü bu kimseler toplum hayatından, insanların ahvalinden habersizdiler. Hıristiyan din adamı gibi dünya işleriyle ahret işlerini ayırmaya kalktılar. Halbuki İslam; dünyayı da ahireti de kuşatan bir dindir.

Din adamının profilini değiştirmek gerekiyor. Ya âlimlerimiz dünya işlerinden de anlayacak ya da dünya işlerinden ve ahret işlerinden haberdar ilim sahibi âlimler yetiştireceğiz. Bunun için de eğitim müesseselerindeki din adamı yetiştirme müfredatının baştan sona değişmesi gerekir. Allah İslam’ı doğru anlayan, bu toplumu karanlıklardan aydınlığa çıkaracak âlimler yetiştirebilmeyi tekrardan bu ümmete nasip etsin. Alimlerimiz para meselelerinden anlamalıdır. Evet, bu konu anlaşılmadan İslam hakim değil mahkum olur. Bugün İslam ümmetinin en çok ihtiyaç duyduğu mesele; paradan, iktisattan anlayacak küresel finansal sistemi nedir, para nedir, ekonomi nedir banka nedir, faiz nedir? Bu konuları izah edecek âlimlere ihtiyaç var. Malumunuz günümüzde küresel bir sistem var. Ve bu küresel sistemi dizayn eden kâfirlerdır.

Günümüz koşullarından bihaber olan; fakat topluma vaaz ederek alim pozisyonunda görünenlerin çoğu, İslam’ın günümüz koşullarına sunduğu çözümlerden habersizdir. Dolayısıyla günümüzdeki siyasi, iktisadi, ekonomik, sosyal olaylardan habersiz bir alim profili; İslam’a faydadan çok zarar verir. Bu tipler, toplumu tali meselelerle meşgul eder. Bu da İslam toplumunun daima geri kalmasına sebebiyet verir. Müslümanların acilen bu toplumun derdine derman olacak âlimler yetiştirmesi gerekir. İslam’ı anlamamış kimselerin toplumun önünde alim olarak bulunması gerçekten çok tehlikelidir. Ne yazık ki yıllardır ülkemizde sadaka ile geçinen ve fakirliği öven, dünya işlerinden hiç mi hiç anlamayan alim profilini bize yutturdular. Peki niçin? Çünkü İslam ümmeti birinci Dünya Savaşı’nda yenildi. Kur’an’la düşünen sünnetle yaşayan âlimleri idam edildi. Din bilgisi inkıtaa uğradı. Yarım hocalar çoğaldı; rasihun âlimler azaldı. Bugün en büyük meselemiz sağlam âlimler yetiştirmek olmalıdır. Sağlam âlimler, sağlam âlimler, sağlam âlimler…

Peki piyasadaki yarım âlimler ne olacak? Kendini geliştirmeye müsait olan, kibrini bir tarafa bırakıp İslam ümmetine fayda vermek için gayret gösterenler baş tacı; geriye kalanlar ise umursanmamalı... Bugün enflasyon başta olmak üzere bütün ekonomik problemlerin sebebi İslam’ın içtimai hayattan çıkarılmasından dolayıdır. En başta hükümet sonra diğer siyasi partiler günümüzdeki finansal sistemi halka izah etmelidir. Bu toplumun insan onuruna yakışır bir şekilde yaşayabilmesini dert edinenler günümüzdeki sömürgeci finansal sistemi halkın anlayacağı dilde izah etmelidir.

Hayat pahalılığını anlamak için küresel ekonomik sistemi anlamamız gerekiyor. Yaşamla ilgili karşılaştığımız bütün problemlerin sebebi bilgisizliğimizdir. İslam’ın yeryüzüne egemen olması duasıyla…