• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...

Allah resulü Medine’de itibar sahibi bir sahabeye, kızına talip olduğunu söyler. Sahabe çok sevinir. Baş göz üstüne, Ey Allah’ın resulü der. Peygamberimiz, ardından der ki: ’Kendim için değil, Cüleybib için kızını istiyorum.’ Adam kızarır, morali bozulur, kekeleyerek: ’Ey Allah’ın resulü bu konuda tek başıma karar veremem. Bir eşime sorayım.’ Diye cevap verir. Eve hızlı adımlarla, öfkeyle gelir. Gayet üzgün ve düşüncelidir. Eşine durumu anlatır. ‘Cüleybib kimdir?’ Diye soran eşine şöyle cevap verir: ‘Bu genç biridir. Geçen gün mescide gelip ‘Ey Allah’ın resulü izin ver ben zina etmek istiyorum.’ Diyen kişidir. Ardından Allah resulü Culeybib’e : ’-Ey Culeybib biri senin annene bu işi yapsa hoşuna gider mi?’ Culeybib: “Kızararak, omuzları çökerek, iç çekerek ‘Hayır Ey Allah’ın resulü, öyle deme!’ Ardından, bacın, teyzen, halan ile… diye sordu her seferinde : ’Öyle deme Ey Allah’ın resulü.’ Diye cevap veren kişidir. Ve Allah resulü dedi ki: ’İşte ey Cüleybib insanlar da kendi anneleri, bacıları, eşleri, teyze ve halaları ile bir kişinin zina etmesinden hoşlanmazlar.’ Dedikten sonra elini Cüleybib’in kalbine koydu ve: ’Ey Allah’ım şeytanı bu gencin kalbinden çıkart, onu affet, fercini korumasını ona nasip et.’ Şeklinde dua etti. İşte bu genç için kızımızı istiyor. Kadın: ’Bey kesinlikle böyle birine kız veremeyiz. Git cevabımızın hayır olduğunu söyle’ dedi. Tüm konuşulanları dinleyen evin kızı: ’Allah ve Resulü beni birine münasip görüyor, sizler ise buna karşı mı çıkıyorsunuz?’ ardından Allah ve resulüne itaat ile ilgili ayeti okuyunca annesi ve babası kızı bu gence veriyorlar. Allah resulü de bu kızın tutumunu duyunca: ’Allah’ım ona hayırlar yağdır ve kendisine sıkıntısız bir hayat yaşat.’ diye dua ediyor.

Bakın Allah resulü, bir gence önce kavli dua ediyor ardından da fiili dua ediyor. Özellikle çevresinde İslami kişiliği ile bilinen nice kişiden kendisini evlendirmesi için talepte bulunan gençlere şu sözlerle yok dediklerine şahit olmuşuz: ’İyi olsa kendinizden bilir, kötü olsanız bana beddua edersiniz. Ben böyle işlere bulaşmam.’  Evet, peki Allah resulü bu konuda nasıl davranıyordu. Hem kavli dua ediyor hem de risk alarak fiili dua ediyordu. Dava adamları Müslüman gençlerin evlenmesini kendine bir vazife olarak görmeli, bu konuda cesur olmalıdırlar.

Elbette kimseye kefil olacak değiliz. Çünkü insan davranışlarının garantisi olmaz. Geçen gün İDEV’in programında ‘Garanti isteyen çamaşır makinası alsın diyordu.’ bir hocamız. Müslüman bir genci birine önerirken kefil olmak değil de tavsiye etmek gerekir. Aynı şekilde dindar bir kızımızı evlendirmek için ehl-i salat birine, ‘Böyle bir kızımız var, tavsiye ederim.’ demekten daha doğal ne olabilir? Ama birçok kimse bunu yapmaktan dahi imtina ediyor. Özellikle son yıllarda gençlerimiz evlenmek istedikleri halde gereken rehberlik, danışmanlık yapılmadığı için ciddi yanlışlara bulaşıyorlar. Yani Cüleybib gibi gençlerin elinden tutacak Muhammedilere ihtiyaç var. Bakın aynı Cüleybib bir gazveye Allah resulü ile katılıyor. ‘Cüleybib nerede?’ diye soruyor Allah resulü. Ashap onu görmedik, diye cevap veriyor. Allah resulü tekrar tekrar savaş alanına baktırıyor. En son 7 kâfirin cesedi altında şehit olmuş bir vaziyette buluyorlar. Bakın insan yetiştiren bir peygamberin ümmetiyiz. İnsan yetiştiren her hocamızdan inisiyatif almasını ve gençlerimizi evlendirmesini bekliyoruz. Selam ve dua ile…