• DOLAR 32.568
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2491.435
  • ...

Son dönemlerde, insanların tümünü ilgilendiren, olumlu veyahut olumsuz yönden etkileyen toplumsal olaylarda sosyal medyanın önemli bir rol oynadığı, olayların gidişatını ciddi manada etkilediği yadsınamayacak bir gerçektir.

Toplumsal olaylar sonrasında birbirlerini tanımayan, daha önce aynı platformlarda bir araya gelmemiş olan kişi ve gruplar, sosyal medya aracılığıyla iletişime geçip aynı amaç doğrultusunda organize olabiliyor ve meydanlara inip protesto eylemlerine katılabiliyorlar.

Son yıllarda hem Türkiye`de hem de farklı ülkelerde meydana gelen geniş çaplı toplumsal olaylarda sosyal medyanın ne derece etkili olduğu görüldü. Hatta bazı olayların bastırılmasında yetersiz kalındığı için ülke idarecileri tarafından sosyal ağlara giriş yasağı bile getirildi.

2013`teki Gezi Parkı olaylarında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan`ın sosyal medya için neler söylediğini hatırlıyoruz. Erdoğan`ın o dönemde gündeme getirdiği “twitter denen şey toplumların baş belasıdır” ifadesi, sosyal medyanın gelişmeleri ne derece etkilediğinin göstergesidir.

Arap Baharı sürecinde, ABD`deki Ferguson olaylarında, 2009`daki İran seçimlerinde, 15 Temmuz darbe girişiminde ve son dönemlerdeki bütün toplumsal olaylarda gösterilerin yayılmasında ve halkın sokaklara inmesinde sosyal medya çok etkin bir rol oynadı.

Hem gösterilerin yayılmasını isteyenler hem de gösterilerin sona ermesini ve sükûnetin sağlanması için çaba harcayanlar sosyal medya ağlarında toplumu yönlendirmeye çalıştı. Öyle ki, sosyal medyayı doğru, bilinçli ve amaçları doğrultusunda kullanarak toplumu yönlendirenler daha kazançlı çıktı.

Toplumsal olaylardan sonra sosyal medya kullanımında çok ciddi artışın yaşandığı bilinmektedir. Bu hem Türkiye için hem de diğer ülkeler için geçerlidir. Tabi bunun sebepleri vardır. Olaylar esnasında, sokaklarda fiili mücadele yapılırken bilgisayarlar başında ise medya savaşları yaşanmaktaydı. Aynı durumlar bugün için de geçerlidir.

Sosyal medya kullanımı artınca ve sosyal medyanın olayların gidişatındaki etkisi ortaya çıkınca bu sefer ortalığı karıştırmak isteyen provokatörler ve istihbarat için çalışanlar da boş durmamaktadırlar. Amaçları kaotik bir ortam oluşturmak ve sosyal medya kullanıcıların eğilimleriyle ilgili bilgi toplamak olan kişiler, yaptıkları algı operasyonları ve paylaşımlarla halkı kışkırtarak bazı bilgilere ulaşmak istemektedirler.

Gayeleri kaotik bir ortam oluşturmak olanlar, sadece geniş çaplı toplumsal olaylardan sonra ortaya çıkmamaktadırlar. Sıradan bir olay sonrasında ortamı germek, kimi grupları karşı karşıya getirmek ve şeytanî amaçlarına ulaşmak için de muhtelif paylaşımlar yapmakta ve bazı videolar yayınlamaktadırlar.

Son dönemlerde bu gibi kullanıcıların yapmış olduğu paylaşımlara ve yayınladıkları videolara çok sıkça rastlanılmaktadır. Sinsi bir amaçla yapılan paylaşımlara, samimi ve masum bir düşünceyle cevap verenlerin sayısı da maalesef ki az değildir. Oysa sinsilik kokan paylaşımlara cevap verirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bazen sosyal medyada hoşa gitmeyen bir paylaşım için sükût edilmesi, görmezden gelerek cevap verilmemesi en iyi ve en etkili cevap olabiliyor. Bu yöntem çok kişi tarafından defalarca uygulanmış ve çok etkili olduğu görülmüştür.

Kimi zaman çoğu kullanıcı istemeden oluşturulmak istenen gündemin peşine takılabiliyor. Değerlerine sahip çıkma adına yaptığı paylaşımlarla farkında olmadan provokatörlerin ve insanlık düşmanlarının işini kolaylaştırıyor. Sosyal medyayı davaya hizmet düşüncesiyle kullanan bütün kullanıcılar, mutlak surette yapacakları paylaşımlarının olumlu ve olumsuz etkisini hesap ederek adım atmalıdırlar.

Kimlere yarayacağı, nasıl bir etki bırakacağı düşünülmeden yapılan paylaşımların faydadan çok zarar vereceği, olumsuz etkiler oluşturacağı unutulmamalıdır. Toplumun değerlerinden uzaklaşması için planlar yapıp stratejiler geliştiren kişi ve grupların algı operasyonlarına alet olmamak adına, özellikle de bizleri yakından ilgilendiren toplumsal olaylardan sonra sosyal medyayı doğru, bilinçli ve amaçlarımız doğrultusunda kullanmalıyız. Ancak bu doğrultuda ve bu düşüncelerle kullandığımızda şeytanî planları boşa çıkarabilir, davamıza katkı sağlayabiliriz.