• DOLAR 32.382
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2325.502
  • ...

Recep, Şaban ve Ramazan yüce dinimizin mübarek saydığı aylardandır. Bu ayların faziletini Peygamberimizin kimi hadislerinden bilmekteyiz. “Recep Allah`ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” diye buyurmaktadır sevgili Peygamberimiz.

Mübarek üç aylar, Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecesi gibi kıymeti ve fazileti çok olan geceleri barındırır. Bu gecelerde yapılan ibadetlerin mükâfatı, diğer zamanlarda yapılanlardan daha fazladır. Peygamberimiz bu mübarek aylar başladığı zaman “Allah`ım! Recep ve Şaban`ı bize mübarek kıl ve bizleri Ramazan`a ulaştır” şeklinde dua ederdi.

Mübarek ayların başlangıcında Peygamberimizin ettiği dua gibi, bizler de ellerimizi açıp Rabbimize dualar ettik. Rabbimizden, Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı kılmasını istedik. Eda ettiğimiz namazlardan ve idrak ettiğimiz mübarek gecelerden sonra, içinde “bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin” olduğu Ramazan ayına ulaşmayı diledik. Rabbimiz dualarımızı kabul etti, bizleri bir Ramazan ayına daha ulaştırdı.

Günah ve hataların bağışlandığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek Ramazan`a bizleri ulaştıran Rabbimize sonsuz hamd olsun. Her yönüyle fırsatlar barındıran Ramazan ayını hakkıyla idrak etmek, hayrından ve bereketinden gerçek manada feyizlenmek gerekir.

Allah`ın rahmet ve bereketi, af ve mağfireti daima çoktur, Ramazan ayında ise daha çoktur. Ramazan ayında az bir gayrete çok mükâfat, az sermayeye çok kâr vardır. Rabbimiz bu mübarek ayda Müslümanları rahmet ve merhametiyle kuşatır, hayatlarında yeni bir sayfa açmaları için fırsatlar sunar, on bir ay boyunca yapılanları titizlikle gözden geçirip eksikleri telafi etme şansı tanır.

O yüzden Ramazan ayına, fırsat ayı nazarıyla bakılmalıdır. Kullukta, ibadette, sevgide, malı Allah yolunda harcamada cömert olunmalı, sahip olunan her ne varsa hepsinin Allah`ın mülkü olduğu bilinmeli ve verdiği nimetleri rızasına nail olma yolunda harcamaktan imtina edilmemelidir.

Ramazan ayı, Kur`an ayıdır. Kur`an ki bir hidayet rehberi, hak ile batılın apaçık delili ve insanlığa yol gösterici olarak gönderilmiş ilahi bir kitaptır. Kur`an`ın nurunu takip eden doğru yoldan sapmaz, mutlaka sahili selamete ulaşır. O yüzden bu ayda Kur`an`ın okunması, öğretilmesi ve Kur`an`ın emirleri doğrultusunda yaşanılması için bütün imkânlar seferber edilmelidir.

Ramazan ayı, hem Allah`a hem de insanlara karşı samimiyeti, sevgiyi ve doğruluğu ispat etme ayıdır. İlahi kelam Kur`an`ı okuyarak kalbi ve beyni beslemenin, oruçla nefisleri terbiye etmenin, namazla kulluğu doruğa çıkarmanın, infak ve sadakalarla kardeşlik bağlarını güçlendirmenin ve ibadetlerden alınan güç ve destekle yeniden dirilmenin ayıdır.

Ramazan ayı, iman ehlinin günah ve cürümlerden pişmanlık duyup hayra koştuğu, cennet kapılarının ardına kadar açıldığı ve cehennem kapılarının ise kapandığı, şeytanların zincirlere vurulduğu, meleklerin müminler için istiğfarda bulunduğu ve her gecesinde binlerce insanın cennete giriş belgesini aldığı faziletli bir zaman dilimidir.

Bu ayda şeytan ve dostları, insanlar meyletmediği sürece kötülüğe sevk edemeyeceklerdir. Kötülüğün çoğaldığı, ahlaki ve manevi değerlerden uzaklaşıldığı; insanların dünya sevgisi, maddi güç ve beşeri ideolojiler ile oyalandırıldığı çağımızda, Ramazan ayı saadeti ebediyeyi hedefleyenler için bir milat olmalıdır. Evet, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı, dünya imtihanında başarı belgesini alıp cennete varmayı isteyenler için yeni bir başlangıcın ilk adımı olmalıdır.