• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınmasından sonra gündem bir hayli hareketli. Partiler bir yandan milletvekili adaylarını belirlemeye çalışırken diğer yandan cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağı ile ilgili hazırlık yapıyor.

Cumhurbaşkanı adayı konusunda muhalefet cephesi halen net bir karar vermiş değil. Ortak aday olarak Abdullah Gül`ün ismi son günlerde çok sık konuşulmaya başlandı. Birçok yerde Gül`ün aday olması gerektiği hususu sıklıkla işlenerek zemin oluşturulmaya başlandı.

Şu bir gerçek ki muhalefet Erdoğan`ın karşısına güçlü bir aday ile çıkmak istediğinden dolayı Gül ismi parlatılıyor. Abdullah Gül de, muhalefetin ortak adayı olarak ve eli güçlü bir şekilde Erdoğan`ın karşısına çıkmak istiyor.

Eğer Gül ismi üzerinde ciddi bir mutabakat sağlanmazsa, muhtemelen Gül riske girmeyecek ve aday olmayacaktır. Ama eğer CHP, Saadet ve İYİ Parti`den ortak aday olarak destek görürse adaylığını açıklayacaktır.

Muhalefetten bazı isimler Gül`ün ortak aday olarak gösterilmek istenmesine çok tepkili. Gül`ün aday gösterilmesi durumunda Erdoğan`a oy vereceklerini ifade ettiler. Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamış olan Meral Akşener de Gül`ün adaylığına sıcak bakmayan isimlerden. “Gül için adaylığımı geri çekmem” diye açıklama bile yaptı.

Dolaysıyla Cumhur İttifakı adayı Erdoğan`ın karşısında ortak bir adayın gösterilmesi şu anda zor gibi gözüküyor.

Öyle görülüyor ki ilk turda en az 5 veya 6 aday yarışacak. Her aday kendi parti çevresinden oy alacak. Bu durumda Erdoğan`ın ilk turda yüzde 50`yi geçip seçimi kazanması zor bir ihtimal gibi gözüküyor.

En fazla oyu alan iki adayın ikinci turda yarışacak olması, kanaatimce Cumhur İttifakı`nın işini zorlaştıracak. Bir tarafta Erdoğan olacak, diğer tarafta ise en fazla oyu alan diğer aday olacak. Bu ihtimali düşünmeyen çok az kişi var, o yüzden taraflar bu ihtimal doğrultusunda politikalar belirleyerek çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili gelişmeler bu yöndeyken milletvekili seçimleri için de partilerin çalışmaları hızla devam ediyor. Milletvekili adaylarını birkaç güne kadar seçim alanlarında görmeye başlayacağız. Adaylar seçmeni ikna etmek ve oylarını almak için projelerini açıklayacaklar.

Kanaatimce bu seçim halkı ikna etmek çok kolay olmayacak. Zira son dönemlerde hem iktidarda hem de siyaset arenasında yaşanan seviyesizliklerden dolayı halkın ciddi manada şikâyeti var. Aynı zamanda artan ahlaksızlıklar, adam kayırmalar, adaletsizlikler, iç ve dışta izlenilen politika, güvenlik soruşturmaları, hemen hemen her gün yapılan zamlar, vergilerdeki artış ve dahi başka birçok sorun… Bunlar, halkta ciddi rahatsızlıklar oluşturmuş durumda.

Tabi bu durum, oyların muhalefete gideceği anlamı taşımıyor, zira muhalefetin özellikle CHP ve HDP`nin halkın oyunu kazanmak için ortaya koymuş olduğu bir siyaseti ve ciddi bir politikası yok. Halk, muhalefetin siyasi politikasından da rahatsız. Dolaysıyla şu anda kararsız seçmenlerin sayısı çok fazla.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, kanaatimce 24 Haziran seçimlerine, söylem ve vaatleriyle millete güven veren, toplumun inanç ve değerlerine sahip çıkan ve özellikle her fırsatta adaletin tesis edilmesi gerektiğini ifade eden adaylar damga vuracak.

Bahse konu ettiğim özelliklere haiz olan adaylar seçimlerde tercih edilirlerse, yani milletvekili seçilirlerse, toplum kazanacak; Kürtler, Türkler, Araplar, Zazalar kazanacak ve kardeşliğin ikame edilmesinin önü açılacaktır.

İslam`ı ölçü aldıklarını ifade ederek hür ve adil bir toplumun inşası için siyaset yapan adaylar seçimlerde başarılı olurlarsa bölgemiz, ülkemiz ve uzun vadede İslam Ümmeti kazançlı çıkacaktır. Bunun için de yapılması gereken azim ve kararlılıkla çok çalışmaktır.