• DOLAR 32.366
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2325.165
  • ...

 

Bismihi Teâlâ                                                                                                 

    Korona Virüsü (covid-19) denen mikroorganizmanın dünyayı etkisi altına aldığı ortada… Dolayısıyla gündemin ana mevzuu bu! Alakalı alakasız haberler dolayısıyla tedirgin bekleyişler, umutsuz duruşlar sürüp gidiyor!

Her ne kadar merkez üssü Çin olsa da özellikle Avrupa’ya yayılmış bir coğrafyada; ciddi canlar aldığı da ortada..! Üç aylık süre içerisinde 100’ü aşkın ülkeyi tehdit eder duruma gelmiş ve artacağı da görünüyor!

    İster biyolojik, siyasi ve ekonomi kaynaklı olsun; ister sıhhatten yoksunluk; bu tür zihniyetlerden, bu yaşantılardan kaynaklı her türlü illet beklenir. Ki her seferinde farklı farklı versiyonlarda bu zehirler etrafa saçılıyor. Ya da sıçramasına kaynaklık ediliyor !..

Bu necislerden beklenen de bu, zira insanın, insanlığın sıhhati bunların gündeminde yer almaz!!!

  Bu salgının ülkemizin kapısına geldiği malum! Hükümet soğukkanlılıkla tedbir ve koruyucu önlemler almakta çok itinalı davrandığı doğrusu takdir edilebilecek türde!..

  Bu tedbirler arasında okulların, üniversitelerin 2(iki) haftalık süreyle tatil edilmesi olumlu bir karar. Ardından uzaktan eğitim alternatifi sunması çağın gerekliliklerine göre alkışlanacak bir gelişme…

   Tabii ki bu süreçte yetkililere, ebeveynlere ve öğrencilere büyük işler düşmektedir. Bakanlık EBA(Eğitim Bilişim Ağı) üzerinde dijital ortamda ve 2. seçenek görsel medya üzerinde uzaktan eğitime geçeceğini belirtti. 23-28 tarihleri arasında bir haftalık -koşullara göre uzayabilir- derslerin uzaktan eğitimle işleneceğini söyledi.

  Dijital ortam üzerinde EBA bir zenginlik. Hem Milli Eğitim Müfredatına uygunluğu hem de zengin içeriğiyle ihtiyaca binaen istifade edilebilecek bir kaynak. Milat Gazetesinden Ali Bal’ın kısa bir araştırmasına yer verelim: Ders kitapları, etkileşimli kitaplar, uygulamalar, testler, videolu etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, 5 binden fazla kitap, 240 bin soru, kütüphane alanı, çizgi filmler, oyunlar, belgeseller, röportajlar, dergiler… Öğrenci, öğretmen ve ebeveynlere özgü yanı da var.

  Uzaktan eğitim olanağından tam anlamıyla istifadeyi arttırmak için, gerçi önümüzdeki günlerde program netlik kazanacaktır, çocuğun, ergenin ders videolarından/sunumlarından istifadesi için;

-BİR: Ev ortamını sınıf ortamı şekline dönüştürelim

-İKİ: Sese gürültüye, dış uyaranlara karşı sükûneti sağlayalım

-ÜÇ: Not alması için araç-gereçler gibi önemli hazırlıkları yaptıralım.

-DÖRT: Öncelikle bakanlığın erişime açtığı sunumlardan istifadesini sağlamamız daha isabetli bir karar olacaktır.

  Bu salgın hastalık süreci hakkında özellikle paniğe kapılmamak lazımdır. Ebeveynler olarak bizlerin tutumu direk maiyetimiz altındakilere de geçer. Örneğin panik, travmatik halimiz bizle sınırlı kalmayacak, çocuğumuza, hanemizdekilere de geçebilecektir.

  Hâlbuki kazadan, kanserden, şekerden vs. durumlardan ayda binlerce insan yaşamını yitiriyor.

Bireyin sağlığı öncelikli olarak görüp kendisinin özel olduğu ayrıcalığı verelim. Dinimizin temizlik konusundaki hassasiyetini konu edinerek bu vesile ile temizlik alışkanlığı kazandırma/pekiştirme fırsatına yorabiliriz.

   Kalın sağlıcakla…