• DOLAR 32.378
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.01
  • ...

Suriye`de cepheler kaça bölünmüş? Sayısını bilen yok. Her bir cephede savaşanlar, kendilerinin haklı olduğunu savunuyor. Tabii ki öyle diyecek ve bunun için savaşacak. Elbette savaşın içinde olanlar kiminle ve ne için savaştıklarını gayet iyi biliyorlar. Kendilerine göre haklı ve haksız tarafları da belirlemiş durumdalar.

Ama uzaktan benim gibi bakanlar bu konuda kafaları karışık. Cephe gerisinden bakınca olaylar hiç de cephe içindeki gibi saf ve berrak görünmüyor.

Her ne kadar bu konuda yazmak riskli olsa da ben sadece gördüklerimi yazıyorum. Eğer bu konuda hatalıysam lütfen hatalarımı bildirin. Yanlış yazıyorsam bunu düzeltmeye de yardımcı olun.

Savaşın başı ile savaşın sonunun geldiği nokta bugün tamamen birbirinden ayrı hallere gelmiş gibi. Suriye`de iç ayaklanmalar başlayınca halkın zalim yönetime karşı giriştiği kıyam hareketi ne yazık ki yabancı ellerin müdahalesiyle git gide bir çıkar ve çıkmaz savaşa dönmeye başladı. Bu kıyamı çalmaya çalışanlar önce yönünü değiştirmeye uğraştılar. Oradaki, özelikle dışarıdan gelen grupların birbiriyle olan ihtilafları bu kıyama en büyük darbeyi vurdu.

Bir kere İŞİD`in Suriye`ye girmesi ve insanları kesmeye başlaması, insanlarda bir şok etkisi oluşturdu. İslam adına hiçbir Müslümanın kabul etmeyeceği şekilde şiddet uygulaması az bir azınlık dışında bu cepheyi Müslümanların gözünde kara liste yaptı. Dolayısıyla Müslümanların bu gruba destek vermesi imkânsızlaştı. Yapılan katliamlar ve bunların servis edilmesi, bu şekilde olayların devam etmesi Suriye kıyamına yan gözle bakanların eline koz verdi. İslam düşmanlarının Suriye`ye müdahalesine zemin hazırladı. Bugün Suriye`ye müdahale etmek isteyen her güç bu taifeyi sebep olarak gösteriyor. Dolayısıyla bu taifenin gerek fikri ve gerekse askeri olarak yaptığı stratejik hatalar Suriye`nin bu hale gelmesinde en büyük etkendir. Müslümanların kahir ekseriyetince bu taifenin desteklenmesi imkânsız hale gelmiştir.

Suriye`ye giren El Kaide hareketinin İŞİD ile iç çatışma yaşaması, aşırı, tekfire varan fikirlerinin olması ve Irak'ta Şiiler'le de iç savaşa girmiş onların da onları  Suriye`de kapsayıcı bir hareket olmaktan alıkoydu. Her ne kadar İŞİD gibi olmasa da Şiiler hakkındaki tutumları sebebiyle Suriye`ye bir barış getirmeleri imkânsızdır. Çünkü yarısı Şii olan Suriye`ye barış gelmesi için bu yarıyı kapsayacak bir genişliğe sahip olmak lazım. El Kaide`de de bu yok. Ayrıca bu yapının girdiği her ülkeyi enkaza çevirmesi de insanların bu hareketten uzak kalmasına sebep olmaktadır.

Şu anki Suriye hükumeti zaten yaptığı zulüm ve katliamlarla halkın çoğunluğunun nefretini kazanmış, bu zulümler sebebiyle halk kıyam etmişti. Dolayısıyla onun da barış getirme şansı sıfırdır. Rejimin yanında savaşan Hizbullah ve İran`ın da barış getirme şansları kalmamıştır. Çünkü Esedin öteden beri yaptıkları zulümlere ses çıkarmamaları, bu savaşta da Esed`in yanında saf almaları onlar için kurtarıcı olma misyonunu bitirmiştir.

Ayrıca Suriye`nin içinde mücadele veren irili ufaklı mütedeyyin İslami gruplar, laikler ve sosyalist gruplar da güçleri yetmediğinden her biri büyük gücün gölgesinde savaşmak zorunda kalıyorlar.

Dolayısıyla uzaktan bu savaşa bakanlar bir cephede İŞİD`i, diğer cephede El Kaideyi, karşı cephede Rejimi ve destekçilerini görmektedirler.
Ayrıca işin en vahim tarafı da, her bir gruba destek veren büyük devletleri; Amerika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran`ı görmektedirler.Barış görüşmeleri Avrupa`da yapılmakta. Ateşkesi Amerika ve Rusya kendi aralarında imzalamaktadırlar.

Kimi kime karşı desteklenecek mevzusu artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Başta da söylediğim gibi ebetteki savaşan taraflar niçin ve kime karşı savaştıklarını gayet iyi biliyorlar. Ama bu savaşa benim gibi dışarıdan bakanlar ne yazık ki işin içinden çıkamıyorlar.

Ben, eli Müslümanların kanına bulanmış, zindanları Müslümanlarla dolmuş zalim rejimi desteklemek istemiyorum.

Ben, diğer tarafta Müslümanların kahir ekseriyetini Müslüman olarak görmeyen tekfir hareketlerini ve onların bunun adına işledikleri cürümleri de desteklemek istemiyorum.

Ben Sosyalizm, Laisizm ve ırkçılık adına savaşanları da desteklemek istemiyorum.

Ben mezhepçilik adına savaşanları da desteklemek istemiyorum.

Ben Amerika ve Rusya`nın desteklediklerini de desteklemek istemiyorum.

Görüyoruz işte saf ve temiz duygularla başlayan kıyam hareketine dışarıdan müdahaleler oldukça ne hale geliyor!

Halk perişan oldu ama haklı düşünen yok. Her kes kendi taraftarlarını destekleme peşinde. Kendi çıkarlarını kolluyor.

Allah Suriye halkının yardımcısı olsun. Müslümanlara feraset, birlik ve beraberlik nasip etsin.