• DOLAR 32.38
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2326.131
  • ...

Efendim meşhur bir 5 maymun deneyi vardır. Gerçekten de akıl sahipleri için ibretle doludur. Başımızda bulunan İslam güneşine uzanmak istediğimizde veya bu Kemalizm düzenine iki laf söylediğimizde, her seferinde neden en yakınımızdakilerden kötek yediğimizi bize bir güzel anlatıyor. Ne yazık ki hala da bundan kurtulmuş değiliz. Birimiz çarpık düzenin dışında bir açıklama veya çalışma yapsa, doruluğunu tartışmadan, anında başına çullanmamızın sebebi de burada yatıyor.

G.R Stephenson'ın bu deneyi, maymunların korkuya karşı verdikleri tepkilere dayalı. Öğrenilen davranışlar ve grup psikolojisi hakkında insanlara da uyarlanınca cuk diye oturan cinsten bir deney. Ne yazık ki insan olma erdemine çeşitli korkularımızdan dolayı daha tam ulaşamadığımızın da acı bir gerçeğidir.

Şimdi gelelim deneye;

Bir grup bilim adamı bir kafese 5 maymun ve tepesinde muzlar bulunan bir merdiven yerleştiriyor.

Ne zaman bir maymun merdivenin tepesindeki muzlara ulaşmaya çalışsa, bilim adamları bütün maymunları soğuk suyla sırılsıklam ıslatıyorlar. Her seferinde soğuk suyla ıslatılan maymunlar, bir süre sonra muzları almaktan vazgeçiyorlar. Muzlar ne kadar cezbedici olsa da hiçbir maymun merdivene tırmanmaya cesaret edemiyor.

Daha sonra bilim adamları maymunlardan birini kafesten alıp farklı bir maymunu içeriye bırakıyor.

Bu yeni maymunun yaptığı ilk şey merdivene tırmanmak oluyorsa da diğerleri hemen onu yakalayıp dövüyorlar. Birkaç kez dövüldükten sonra yeni maymun da nedenini bilmemesine rağmen merdivene tırmanmaktan vazgeçiyor.

İkinci bir maymun daha başka bir maymunla değiştiriliyor ve yine aynı şey oluyor.

İlk maymunun yerine gelen maymun da yeni maymunu dövenler arasında yer alıyor. Üçüncü maymun kafesten çıkarılıp yerine başka bir maymun geliyor ve sonuç aynı. Dördüncü maymunda da sonuç yine aynı oluyor ve yeni maymunu dövüyorlar. Daha sonra beşinci ıslatılan maymun da kafesten çıkarılıp yerine yenisi yerleştiriliyor.

Sonuç olarak daha önce soğuk suya hiç maruz kalmamalarına rağmen, merdivene tırmanmaya çalışan maymunu döven 5 adet maymun ortaya çıkıyor.

Bakıyorum da rejimin zulmünü yaşamış olanlar veya bu düzenin korkusuyla yaşayanlar en ufak bir eleştiride hemen düzeni savunmaya geçiyorlar. Halbuki sorsan kendileri de zulme karşı olduklarını söylerler.

Karşı cenaha bakıyorsun İslam’a ve kutsal değerlere hakaret, tahkir etme, alaya alma, düşmanlık vb. ne dersen var. Ayrıca toplumun değerlerini ayaklar altına alma, batının bütün rezilliklerini hem yaşama hem de savunmada en ön saftalar ama onlara o cenahtan bağırıp çağıran olmadığı gibi büyük bir destek de var.

Elbette zaman, zemin ve ortam önemlidir ama korkularımızın da esiri olmayalım. Yarını korkaklar değil cesurlar kurar. Kimisi pervasızca İslam’a, değerlerimize ve yaşantımıza saldırırken, diğer taraftan bir Müslümanın bunlara cevap vermesini kınamak işte bu tam da bu, yukarıdaki korkuların sonucudur. Lütfen bu korkularımızı yeni nesillere de aktarmayalım. Onları da bu korkularla büyütüp yaşatmayalım. Bırakalım, onlar yeni dünyalarında eski korkularla yaşamasınlar.