• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...

Üç ayların kıymeti, içinde bulunan mübarek kandillerden dolayıdır. İlk kandil Regaip kandilidir. Regaip Kandili, Recep Ayı'nın ilk cuma gecesidir. Dün gece Regaip kandilini geride bıraktık. Miraç, Beraet ve Kadir gecesi kandilleri önümüzde bir fırsat olarak durmaktadır.

Üç ayların ilki recep ayıdır. Recep; Arapça bir kelime olup "sabbe" kelimesiyle eş anlamlıdır. Yukarıdan aşağıya dökülmek anlamındadır. Bundan dolayıdır ki Araplar, çağlayan bir nehrin dağlardan şaldır şuldur döküldüğü yere "münsabb" derler. Bir rivayete göre Cennet'te "Recep" diye anılan bir nehir vardır ki, ona nisbeten Recep Ayına bu isim verilmiştir. 

Recep Ayı geldiğinde müminlerin hayır defterlerinin sahifelerine nehirlerden şarıl şarıl suların akıp döküldüğü gibi bol bol sevaplar yazılır. Bu anlamıyla Recep Ayı, Allah'u Teâlâ'nın, rahmetinin cuşa gelmesi, ikram ve ihsanlarının müminlerin gönlüne akıtılması demektir. Bundan istifade eden kulların kalplerini arındırıp cilalaması ve ihya etmesi demektir. 

Önümüzde bir fırsat olarak duran mübarek üç aylarda ve özellikle kandil gecelerinde ihlasla yapılan dualar inşallah makbuldür, bu zamanlarda namaz oruç ve sadaka gibi yapılan ibadetlere her zamankinden çok daha fazla sevaplar yazılır. Allah (CC), günahkâr kullarını bağışlamak için bu ayları, bu geceleri bir bahane yapmış, bir fırsat ve rahmet iklimi kılmıştır.

Bu sebeple her mümin, üç aylara girerken ve özellikle üç ayların içinde bulunan mübarek Regaip, Miraç, Beraat ve Kadir Gecelerinde ibadetinin çıtasını biraz daha yükseltmeli, biraz daha gayret edip rahatını bozmaya çalışmalıdır. Gecelerini tehecütle, gündüzlerini oruçla süslemeli ve elini açık tutarak cömert olmalı ki, bu ayların ve bu gecelerin feyiz ve bereketinden en verimli şekilde istifade etmiş olsun.

Recep ayının fazileti ve orucu hakkında açık bir ayeti kerime bulunmamaktadır. Ama onlarca hadisi şerif vardır. İşte onlardan bazıları: 

"Recep Ayı Allah'ın ayı, Şaban Ayı benim ayım, Ramazan Ayı da ümmetimin ayıdır." (Acluni Keşfulhafa: 1/423)

Enes Bin Malik'ten rivayet edilen bir hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır: "Recep Ayı girince Allah'ın resulü sallallahu aleyhi vesellem, şöyle dua ederdi: "Allah'ım! Receb'i ve Şaban'ı bizlere bereketli kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur." (Ahmet Bin Hanbel Mesnet: 1/259)

"Recep Ayı'nın birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruç tutmak iki senelik ve üçüncü günü oruç tutmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur." (Camiussağir)

Allah'u Teâlâ'nın, kulları önüne bir fırsat olarak koyduğu bu gibi zamanları ganimet bilip şu şekilde istifade etmeye çalışmak mümkündür:

-Bu aylarda bol bol Kur`an-ı Kerim okuyup üzerinde tefekkür etmek,

-Ramazan orucuna önceden hazırlanıp alışmak için en az haftada bir gün oruç tutarak,

-Aynı zamanda nisan ayına da tekabül eden bu zamanımızı Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin hayatını okuyup onun mübarek duası olan Cevşenülkebiri okuyarak.

-Farz ibadetlerimizi zamanında eda edip Nafile ibadetlerimizin de miktarını başka zamanınkinden artırarak,

-Hayatımızın geçmiş günleri hakkında muhasebe yapıp, günahlarımızın bağışlanması için af dileyerek.

-Dünya ve ahiretimizin saadeti için dua edip hayr u hasenat yaparak.

-Darda ve zorda bulunan tüm Mustazaf ve mağdurların kurtuluşu ve Allah düşmanlarının kahrolması için yalvararak.

-Her gün akıtılmakta olan Müslüman kanının durması, Müslümanlar arasında umumi bir vahdetin gerçekleşmesi için rabbimize dua edip yalvararak üç aylarımızı ihya edebiliriz.

Rabbimizin cümlemizi, bu manevi iklimden yeterince istifade edenlerden kılması dileğiyle...