• DOLAR 32.362
  • EURO 35.346
  • ALTIN 2323.061
  • ...

İlk defa sigortalı çalışmaya başlayan bir kişiye ne zaman emekli olacaksınız diye sorulduğunda muhtemelen ben nerede emekli olmak nerede diyecektir. Çalışma hayatı içerisine girenler şartların ne kadar zor olduğunu hemen anlarlar. Onun için erken emekli olmanın yollarını ararlar. Bize askerlik borçlanması ile ilgili gelen soruların başında nasıl askerlik borçlanması yapabilirim, askerlik borçlanması yapsam sigorta işe girişini öne çekip çekmediğini, çekerse erken emekli olma imkânı olup olmadığını ve kısmi borçlanma yapmak istediklerini sormaktadırlar. Biz de bu haftaki yazımızı bu ve buna benzer sorulara cevap vermek için hazırladık.

Erkek sigortalılar askerliğini er ve erbaş olarak silahaltında geçirdikleri süreleri ile yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. 5510 sayılı kanunun 4/a, 4/b. 4/c ve isteğe bağlı ile diğer tüm kapsamlarda prim ödeyen erkek sigortalılar bu haktan faydalanabilirler.

Askerlik borçlanması talebi en son çalışmanın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapılabilmektedir. Askerlik borçlanması sigortalının askerlik hizmetinin tamamını borçlanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Sigortalı borçlanma talep dilekçesinde kaç gün borçlanma yapmak istiyorsa o kadar işaretleyebilirler. Yani emekliliğine yetecek kadar borçlanma yapabilme hakkına sahiptirler.

Askerlik borçlanması alt sınırı prime esas kazancının alt sınırının uygulamada asgari ücretle prime esas kazancının alt sınırı eşitlenmesi nedeniyle asgari ücretinin %32`sidir. 01.01.2017-31.12.2017 tarihlerinde en düşük günlük askerlik borçlanma tutarı 18,96 TL oldu.

400 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutarından borçlanmak isterse 2017 yılı için 7.584,00 TL ödemesi gerekmektedir.

540 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutarından borçlanmak isterse 2017 yılı için 10.238,40 TL ödemesi gerekmektedir.

600 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutarından borçlanmak isterse 2017 yılı için 11.376,00 TL ödemesi gerekmektedir.

720 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutarından borçlanmak isterse 2017 yılı için 13.651,00 TL ödemesi gerekmektedir.

Askerlik borçlanması tahakkuk eden borçlanma tutarının bir (1) ay gibi çok kısa bir sürede ödenmesi gerekmektedir. Borçlanma tutarının ödenmesi için ön görülen bir aylık sürenin geçirilmesi durumunda yeni başvuru yapmak mecburiyetindedir.

Askerlik borçlanmasının çok önemli etkisi vardır.

1-Askerlik borçlanması prim ödeme gün sayısının artmasını sağlamaktadır. Sigortalılık süresi ile yaş şartını sağlayan bir kişinin çalıştığı günler emekli olmasına yetmiyorsa askerlik borçlanması yaparak emekli olmaya hak kazanabilir.

2-Sigortalı başlangıcı borçlanılan gün kadar geriye gitmektedir. Yani askerden geldikten sonra sosyal güvenlik kanunu kapsamında işe girmiş olanların askerlik borçlanması yapmaları emeklilik yaş ve günlerini öne çekmeleri için büyük bir imkân sağlanmaktadır.

Gelecek hafta Genel Sağlık sigortası ile ilgili merak edilenleri yazacağız.