• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...

Ülkemizdeki fahiş zamları görürken aklıma hep helak olan Medyen halkı gelir.

Medyen halkı fakir ve yoksul değil aksine bolluk ve refah içerisinde olan bir kavim idi. Bu bolluk ve refaha karşılık Allah’a iman edip şükredecekleri yerde tam aksine Allah’a şirk koşarak azgınlaşan bir toplum idi.

Bu azgınlıklarını ıslah etmek ve Allah’a iman etmeleri için kendi içlerinden Şuayb aleyhisselam onlara Peygamber olarak gönderilir.

Kur’an, Medyen halkının bariz günahlarını şöyle sıralamakta.  

‘Medyen (halkına da) kardeşleri Şuayb'ı (elçi gönderdik). Dedi ki: 'Ey kavmim, Allah'a ibadet edin, O'ndan başka ilahınız yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın; gerçekten sizi bir 'bolluk ve refah (hayır)' içinde görüyorum. Doğrusu sizi çepeçevre kuşatacak olan bir günün azabından korkuyorum. 'Ey kavmim, ölçüyü ve tartıyı -adaleti gözeterek tam tutun ve insanların eşyasını değerden düşürüp eksiltmeyin ve yeryüzünde bozguncular olarak karışıklık çıkarmayın.

Eğer mü'minseniz, Allah'ın bıraktığı (helal işlerden olan kazanç) sizin için daha hayırlıdır. Ben üzerinizde bir gözetleyici değilim.

Dediler ki: 'Ey Şuayb, atalarımızın taptığı şeyleri bırakmamızı ya da mallarımız konusunda dilediğimiz gibi davranmaktan vazgeçmemizi senin namazın mı emrediyor? Çünkü sen, gerçekte yumuşak huylu, aklı başında (reşid bir adam)sın.' Hud Süresi 84-87

Medyen halkının en bariz özelliklerini sıralarsak:

  • Ölçü ve tartıda hile yapıyorlar. İnsanlardan bir mal alacakları zaman onun değerini düşürüyor, alması gerekirken daha düşük olan bir fiyatla alıyorlar.
  • İnsanlara bir mal satacakları zaman o malın değerini-fiyatını yükseltiyorlar.
  • Bu haksız ve adil olmayan çarkın dönmesi için de o günün şartlarında bunun sistemini inşa etmişler. Üreticiden malı düşük bir fiyata alıyor ve tüketiciye yüksek bir meblağla satıyor. İnsanların alım gücü düşüyor, toplumu istedikleri gibi yönlendiriyorlar.
  • Bu zulüm, çıkar ve ifsat çarkı karşısında insanlar faiz ve gayri meşru yollara başvuruyorlar. Faize bulaşanlar da bir daha onların pençesinden kurtulamıyor.

İşte Hz. Şuayb, bu azgın kavmi ıslah etmek için çok uğraşıyor. Nasihatler fayda vermeyince Allah’ın azabıyla onları korkutuyor.

'Ey kavmim, bana karşı gelişiniz, sakın Nuh kavminin ya da Hud kavminin veya Salih kavminin başlarına gelenlerin bir benzerini size de isabet ettirmesin. Üstelik Lut kavmi size pek uzak değil.' Hud: 89

Ama bu azgın kavim bir türlü ıslah olmuyor. Yanlarına kar kalacağını bilseler Allah’ın Resulünü dahi öldürecek kadar gözleri kararmıştır.

'Ey Şuayb' dediler. 'Senin söylediklerinin çoğunu biz 'kavrayıp anlamıyoruz'. Doğrusu biz seni içimizde zayıf biri görüyoruz. Eğer yakın-çevren olmasaydı, gerçekten seni taşa tutar-öldürürdük. Sen bize karşı güçlü ve üstün değilsin.' Hud: 91

Uyarılar fayda vermeyince Allah’ın azabı geliyor.

 “Ne zaman ki, emrimiz geldi, Şuayb ve beraberindeki müminler, tarafımızdan bir rahmet sayesinde kurtuldular. Ve o zalimleri korkunç bir gürültü yakaladı da oldukları yerde çöküp kaldılar. Sanki orada hiç güzel gün görmemişlerdi. Dikkat edin, Semud kavmi nasıl helâk olup gittiyse Medyen de öyle yok olup gitti.”(Hud, 11/94-95)

Kur’an’da bu kavimlerin hikâyelerinin anlatılması öylesine anlatılmamış. Sonradan gelen insanlara ve hassaten müminlere ders ve ibret olsun diye anlatılmıştır.

Günümüzde de aynen Medyen halkının kurmuş olduğu çarkın aynısı kurulmuş.

  • Üreticinin bin bir zorluk ve masrafla yetiştirdiği ürünler çok ucuz fiyata alınıp çok fahiş fiyatlarla tüketiciye satılıyor. Üreticiye satılan gübre, ilaç, elektrik ise çok fahiş fiyatlarla satılmaktadır.
  • Petrol ve diğer ürünlere gelen zam anında satış fiyatına yansıtılırken, indirimler ise yansıtılmıyor.
  • Fiyatları düşürmek için indirilen KDV ve vergilerden daha fazla zam yapılıyor. Öncesinden fiyatlar yükseltiliyor ve ardından vergi düşürülüyor. Fiyat düşeceğine artıyor.
  • Sırf fiyatlar düşmesin diye mal piyasaya sürülmüyor, stokçuluk yapılıyor. Hatta bazen mallar depolarda çürütülerek çöpe atılıyor.
  • Elindeki malı yüksek fiyatla satmak için yağ meselesinde olduğu gibi halkı galeyana getirecek haberler kasıtlı olarak yapılıyor.
  • Büyük marketler zinciri piyasadaki bütün malı alarak tekel oluşturuyor. Hata üretici, tedarikçi, dağıtıcı, satıcı... kendisi olmuş. Ne yaparsan yap onlardan ve onların belirlemiş olduğu fiyattan mal almak zorunda kalıyorsun.

Bütün bunlar günümüzde yapılmaktadır. Devlet buna karşı caydırıcı tedbirler almak zorundadır.

Biz de bu çarkı kuranlara Medyen halkının başına gelenleri okumalarını, ders ve ibret almalarını, mal ve paranın hiç kimseye fayda sağlayamayacağı günün azabını kendilerine hatırlatıyoruz.