• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Bu sorularımı sayısız Müslümana sordum. Bir meseleden dolayı da sormaya devam ediyorum.

İstinasız hepsi de aynı cevabı verdi;

-          Nereden öğreneceğiz hocam, minarelerden durmaksızın tekrar ediliyor ezan, elbette minarelerden, camilerden, hocalarımızdan öğrendik.

-          Peki, namaz kılmayı nereden öğrendiniz diye sorduğumda hepsi de; camilerden, evlerinden, anne ve babalarından öğrendiklerini söylediler ki doğru olan da budur.

Hiç birisi ezan okumayı Kur`an`dan öğrendim demedi, zaten Kur`an`da kelime kelime şu bizim okuduğumuz ezan yoktur.

Fakat daha önemli bir şey; hiç bir Müslüman ezan okumayı Buhari, Müslim ve diğer hadis kitaplarından da öğrenmemiştir. Böyle bir şey söyleyene ben rastlamadım, siz rastladınız mı?

Geliniz bu meseleyi daha da derinlere götürelim.

Bugünkü İslam dünyasının tamamına yakın bir bölümü ezan okumayı, namaz kılmayı ve İslam`ın birçok hükmünü ne Kur`an-ı Kerim`den, ne de hadis kitaplarından öğrenmişlerdir. Hepsi de minarelerden, camilerden ve evlerden öğrenmişlerdir.

Çünkü Hz. Bilal`le bir başlamış ezan, bir daha ardı arkası kesilmemiş gürül gürül okunmaya devam ediyor. Namaz da aynı şekilde. Yani başladığı günden bu güne kadar bir inkıtaya, bir kesintiye uğramamış.

Daha da önemlisi bu durumda olan sadece biz değiliz. Bizden öncekilerin durumu da aynıdır, onlar da İslam`ı bu şekilde camiden ve en yakın çevreden almışlardır.

Daha da önemlisini söyleyelim mi? Bu aziz dinin en güzide evlatları da her şeyi Allah`ın Rasûlünden almışlar, bizzat ona bakarak ondan öğrenmişlerdir.

Ne Hz. Ebubekir ne Hz. Ömer ne Hz. Osman ve Ali hiç birisi de ezanı, namazı ve İslam adına yaşamaya başladıkları her şeyi bizzat Rasulullah`tan (s.a.v) öğrenmişlerdir.

Zaten bunun aksi olabilir miydi? Başka ne yapabilirlerdi?

Birilerinin zannettiği gibi ne dün ne de bugün hiç kimse Peygamber Aleyhisselam`ı atlayıp geçerek namaz kılmayı Kur`an`dan almamıştır.

Bunları söylerken Kur`an-ı Kerim ve Hadis-i şerifleri gereksiz görmeyi hedeflemiyoruz. Özellikle Peygambersiz bir din ortaya koymaya çalışanlara bir şeyler söylemeye çalışıyoruz. Yeri geldikçe devam edeceğiz inşaallah.