• DOLAR 32.482
  • EURO 34.54
  • ALTIN 2474.34
  • ...

Veya her gün yeni bir şey yapmak. Müslümanın günlük hayatına baktığımızda bu sözün tam zıddı bir hayat tarzı var gibi.

Öyle ya, her gün aynı saatlerde aynı şeyleri tekrar edip duruyoruz. Aynı vakitlerde aynı namazlar, aynı secdeler, aynı kıyamlar ve rükûlar, aynı sureleri tekrar tekrar okumalar, aynı dualar... Haftalık, yıllık ibadetlerimiz de hep aynı hareket ve tavırlar...

Böyleyken her gün yeni bir şeyler söylemek, her gün yeni bir şeyler üretip insanlığa sunmaktan söz ediyoruz, bu mümkün müdür?

Öncelikle şunu belirtelim ki bizim ibadetlerimiz motamot bir öncesinin kopyası ve tekrarı değildir. Her bir secdemiz, her bir şükrümüz yepyenidir. Her biri en azından yepyeni bir nimetin şükrüdür, karşılığıdır. Bunu daha iyi anlayabilmek için insanların kendi aralarındaki teşekkür olayını göz önüne getirin. Göreceksiniz ki her bir teşekkür yeni bir iyiliğin ve ikramın karşılığıdır.

Buna rağmen her günü tekrar edip duran, hiç bir yeni söz söylemeyen, insanlığa hiç yeni bir şey sunmayan, sunamayanlarımız da vardır elbette. Zaten biz de onları göz önünde bulundurarak her gün yeni bir şey söyleyip sunmamız gerektiğini söylüyoruz.

Özellikle Müslümanlar olarak bunu yapmakla yükümlü olduğumuzu söyleyelim. İnsanlık bizim söyleyeceğimiz yeni sözlere ve sunumlara muhtaçtır.

Her gün yeni bir söz söyleyebilmemiz için insanlığın beklentisini çok iyi bilmemiz, adeta bu konuda bir tarassut içinde olmamız gerekir. İnsanlık bugün ne bekliyor, ben bu konuda ne yapabilirim kaygısını taşımak durumundayız. Yani her gün ne olup bittiğinden haberdar olup çareler üretmeliyiz.

Tabir yerindeyse her gece sabaha kadar şarj olmalıyız, dolmalıyız, enerji yüklenmeliyiz. Sabahleyin de yüklendiğimiz bu enerjiyi insanımıza aktarmalıyız.

Bu enerji çoğu zaman yeni bir sözdür, yeni bir sunumdur, yeni bir çıkış yoludur. Yani Müslüman hayata müdahil olandır, her gün söyleyecek bir şeyi olandır, hem de yeni bir şeyi olandır. Belki sözümüzün, sunumumuzun bir kısmı eski gibi, öncekilerin tekrarı gibi görünebilir fakat siz hiç merak etmeyin onların hepsi de yenidir, hem de yepyeni. Tarih boyu uçuruma doğru gidenlere aynı kelimelerle uyarılar yapılıyor olabilir. Fakat siz hiç merak etmeyin, uçuruma gitmekte olan herkes yenidir ve kendi hayatında ilk defa gitmektedir uçuruma.

Şu söylediklerimiz biraz soyut kaldı, ayağı yere basmayan şeyler gibi anlaşılabilir. Fakat şöyle etrafınıza baktığınızda, Müslümanların dünyasını göz önünde bulundurduğunuzda somut şekle büründüğünü göreceksiniz. Onların dertlerini yüklemeye bakın siz, o dert size yeni yeni sözler ve sunumlar ürettirecektir. Zaten yeni bir sözü olmayanın bu dünyada işi bitik demektir. Yeni sözlerle, yeni bir şeyler yapmakla yaşadığınızı, varlığınızı ispat edeceksiniz.