• DOLAR 32.341
  • EURO 35.171
  • ALTIN 2245.822
  • ...

Kesinlikle böyle bir şey yoktu, hiç kimse kendisine bir şey yapmamıştı. Fakat tavsiye üzere gittiği adam “sende büyü var, biri sana büyü yapmış” deyince her ne kadar biraz şaşırmış görünse de rahatlayıverdi.

Çünkü her şeyin kendisinden kaynaklandığını çözümünün de kendi elinde, kendi iç dünyasında olduğunu bir türlü kabullenmiyordu. “Biri sana büyü yapmış” denilince problemin dışardan olduğu ispat edilmiş oluyordu, zaten o da böyle bir şey duymak istiyordu.

Aslında bu gerçeği kendisi de çok iyi biliyordu ama söz konusu problemden sıyrılıp kurtulmak istemiyordu, işine öyle geliyordu. Hatta bu problem onun için bir kimlik olmuş, kendisi bu noktaya getirmişti.

Çünkü kendisi için kimlik olacak başka bir özelliği başka bir değeri, başka bir artısı yoktu. Böylece sorumluluktan kurtulmuş olacaktı.

Unutmayalım, büyücüler de bu tür insanların böyle bir zaafının olduğunu bilerek hareket ederler. Neyse, büyü meselesini burada bırakalım.

Kötü özelliklere sahip olan, özellikle bu kötülükleriyle öne çıkan insanların önemli bir kısmının söz konusu kötülüklerini bırakmamalarının sebebi, kimlik olarak ortaya koyacakları başka bir değerlerinin olmayışındandır.

İsterseniz çevrenizde adı sarhoşa çıkmış, ayyaşa çıkmış, küfürbazlığıyla bilinen insanları bir de bu ölçüyle gözden geçirin.

Böyle birisi hakkında bir değerlendirme yapılma gereği duyulmuştu da orada bulunan bir muhterem;

“Zavallının insanlara sunacağı başka bir şeyi var da esirgiyor mu? Onu da elinden alacak olursanız ne yapacak, varlığını nasıl ispat edecek?” demişti.

Biliyorum, okuyucu kitlemiz örnek olarak verdiğim kötülüklerden uzaktır elhamdülillah.

Ama bizim de kendimize göre bir türlü kabullenmediğimiz, bizde başlayıp bizde bitecek, çözümü bizzat kendi elimizde olan problemlerimiz var. Farkında olmadan biz de böyle “sana büyü yapmışlar” diye suçu haricimize atacak bir ses bekliyor olabiliriz.

Zannedersem bunların başında “müzmin muhalif” olmak geliyor. Yani ciddi anlamda hiçbir özelliğimiz olmadığı halde birilerine muhalefet ederek öne çıkmak, bu şekilde var olabilmek, bunu kendimize kimlik edinmektir.