• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...

Kendi kendime çok düşünmüşümdür; adil bir yönetici olmak böylesine büyük bir erdem olduğu halde, bütün bir insanlığın sevgisini kazanmak varken insanlar niçin adaletli yönetici olamazlar? Hatta adalet sahibi iseniz sadece sizin dininizden olanlar değil diğer insanların bile sevgisini ve takdirini kazanıyorsunuz. Veya tersinden bakalım; bizim dinimizden olmadığı halde eğer az çok adaletli birilerine rastladığımızda takdir etmeden geçemediğimize göre...

Evet, niçin kolay kolay adil olamıyoruz? Daha da önemlisi Peygamber Efendimiz (s.a.v) o meşhur hadisi şeriflerinde; hiç bir gölgenin olmadığı o dehşetli günde yedi sınıf insan vardır ki Allah (cc) onları özel olarak gölgelendirecek, onların birincisi “adil imam-yönetici” buyurduğu halde... eğer adil olamıyorsak bu mesele üzerinde biraz durmamız gerekiyor.

Öncelikle birilerini eleştirme adına söylemiyorum bunları, adalet sahibi olmanın gerçekten zorluğunu ortaya koymak, yola çıkanların bu zorluğu bilmeleri, görmeleri ve ondan sonra yönetime talip olmalarını hatırlatmak için söylüyorum.

Aslında ümmet olarak bize adaleti emreden Rabbimiz eğer birazcık dikkat edersek aynı emrin içerisinde bizim adaletli olmamızı engelleyen hususları da sıralıyor;

“Ey iman edenler! Kendiniz, ana-babanız veya akrabanız aleyhine de olsa adaletten asla ayrılmayın, Allah için şahitlik eden kimseler olun. Zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki, Allah yaptığınız her şeyden haberdardır”(4/135)

Yönetime talip olanlar bunları, yani insanı adil olmaktan alıkoyan engelleri baştan iyi düşünmelidirler.

Kendi nefsinden başlayarak, anne babasını, evlatlarını, kardeşlerini, akrabalarını, dostlarını, zenginleri, hatta fakirleri, bütün bunlarla olan ilişkilerini bir bir gözden geçirmelidirler.

Peki, kolay bir şey midir bu? Mesele sadece onları kayırma meselesi değil bazen onları küstürmeme, hatırlarından çıkamama meselesi olmakta, neticede insanın adil olmasını engellemektedir.

Şimdi Allah için geriye yaslanalım ve küçük veya büyük bir yetkili bir yönetici olduğumuzu farz edelim ve şu saydığımız guruptaki insanlara karşı tavrımızın ne olacağını tahmin etmeye çalışalım.

Adaletli yönetici olmak imkansız demek istemiyorum, sadece zannettiğimiz gibi kolay olmadığını hatırlatmak istiyorum. Nitekim cenneti kazanmak da öyle kolay olmasa gerek.