• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...

Şehid edilmeseydi, yaşasaydı,  mümkün değil miydi acaba diye çok kafa yormuşum ve farazi düşüncelerimi dile getirdiğim olmuştu.

Kaderi değiştirmek, olmuş bitmiş bir Kerbela katliamını geri sarmak elbette mümkün değildir. Fakat bu olay hiç beklenmeyen bir anda aniden vuku bulmuş bir şey değildir, göz göre göre gerçekleşmiş, şehadet geliyorum diyerek gelmiştir.

Onun için “Hz. Hüseyin acaba şöyle şöyle yapsaydı...” diye bizim gibi sonradan kafa yoranlar bir yana bizzat hayattayken “Ey Hüseyin, acaba şöyle yapsan...” diye o gün görüşlerini dile getirenler olmuştur.

Kimler ne düşünmüş ne tavsiye etmiş, bunları derleyip sunmak vakit alacağı için gelin biz önce “nasıl olsaydı Hz. Hüseyin şehid edilmezdi?” sorusuna cevap arayalım. Bunun bir tek cevabı vardır;

Yezid’e biat edecekti. Silahtan ve güçten başka İslam adına hiç bir erdeme sahip olmayan, sokakta görüldüğünde selam bile verilmeyecek ahlaksız ve şerefsiz birisini Müslümanların halifesi olarak kabul edecek, bir anlamda Hz. Muhammed Aleyhisselam’ın minderine oturmaya layık olduğunu ilan edecekti ki yaşayabilsin.

Bırakınız Hz. Hüseyin’i siz kabullene bilir miydiniz Hz. Hüseyin adına? Onun için diyoruz ki, o şehid olmalıydı ve olmuştur.

Hem şunu da belirtelim ki Hz. Huseyin Yezid’e biat edip hilafet iddiasından vazgeçseydi bile erinde gecinde yine şehid edilecekti. Çünkü o yaşadığı müddetçe Yezid asla rahat edemeyecekti. Nitekim Hz. Hasan hilafetten feragat ettiği halde zehirlenerek şehid edilmiştir.

Peki, galip gelseydi. Başta Kufe halkı olmak üzere kendisine biat edenler, söz verenler sadık kalsalardı ve böylece Yezid alaşağı edilseydi, Hz. Hüseyin Müslümanların halifesi olsaydı... Bunu da çok düşünmüşümdür.

Hz. Hüseyin için huzurlu bir dönem olabileceğini tahmin etmiyorum. Sahabelerin neredeyse tamamına yakınının vefat ettiği, erdemli insanların ortada görünmediği bir dünyanın Hz. Hüseyin için hayırlı olacağını düşünmek fazla iyimserliktir.

Zaten ümmetin bu fotoğrafı Hz. Ali kerremallah’ın gününde ortaya çıkmamış mıydı? İyilerin tamamen sahneden çekildiği bir dünya Hz. Ali Efendimize zehir edilmemiş miydi?

Hz. Hüseyin‘e gelindiğinde söz konusu erdem ve fazilet kıtlığı daha da belirginleşmiş olacaktı.

Takdiri ilahi; Hz. Hüseyin mücadelesinin sonunda galip gelerek halifeliğiyle o günkü Müslümanlara bir şeyler kazandırmak yerine, kıyamet gününe kadar şehidlerin efendisi, zulmün karşısında hakkı haykıran, zilletin ve izzetin ne demek olduğunu gösteren bir rehber olarak görevini yapmaktadır.

Kendisini ve bütün Kerbela yârenlerini bugün bir daha rahmetle yâd ediyoruz.