• DOLAR 32.508
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2489.69
  • ...
SON DAKİKA

İster yeryüzünün tamamını göz önüne alarak düşünün, ister ülkeler bazında, ister toplumlar olarak düşünün, koşuşturmaların varıp dayandığı nokta; “kimin sesi daha fazla çıkacak, kimin sözü en üstün olacak?” meselesine varıp dayanmaktadır.

Hem bu mesele sadece bugün ortaya çıkmış değil, insanoğluyla birlikte başlamıştır.

İlk günden Allah’a iman edenler ve son olarak yeryüzünün Müslümanları olarak bizler de bu yarışın içindeyiz ve “Allah’ın adını yüceltme” yarışındayız, hem de bu bizim yaratılış gayemizde vardır.

Mesela şu önümüzdeki Zilhicce’nin on günü ister Hac ibadeti dolayısıyla söz konusu mekanlarda olsun, ister bulunduğumuz yerlerde olsun, başta tekbirler olmak üzere hep bu görevi ifa ediyoruz.

Ezan-ı Muhammedî zaten bizim arşa yükselen sesimizdir.

Rabbimiz bizden bunu istediği gibi; tağutlar, firavunlar, kısacası şeytanın dostları da kendi seslerinin yükselmesinin uğraşını vermektedir. Bu yarışın en net göründüğü sahne bir hayvanın kesimi esnasında ortaya çıkmaktadır. Kur’an, yenilmesi haram olan hayvanları sayarken “vemâ ühille liğayrillah” der, tercüme edenler de “Allah’tan başkası adına kesilen” diye tercüme ederler. Burada bir eksiklik vardır; “kesimi esnasında Allah’tan başkasının adının yüceltildiği” olmalıdır, “ihlal, tehlil, hilal” bu anlamdadır.

Yine Peygamber Aleyhisselam’ın bir bayram sabahında herkesle birlikte bütün bayanları da çağırması, hatta o gün özürlü olan bayanların bile gelmelerini, namaz kılmasalar bile tekbirlere iştirak etmelerini istemesinin sebebi budur.

Dikkat ederseniz tarihteki ve günümüzdeki tağutların en büyük arzuları her yerde kendilerinin adının yüceltilmesidir, aşağısını hiç kabullenmezler.

Bilerek fazla gündeme almadığımız şu ahlaksız ve sapkınların sapkınlıklarını kendi hallerinde yaşamayı kabullenmeyip örgütleşme ve her platformda öne çıkma azgınlıklarının kökeninde de bu vardır; seslerini yükseltme yarışı.

Hele şu ayeti kerime bu yarışı öyle net ifade ediyor ki, başka söze hiç gerek yok.

“Kafirler dediler ki, şu Kur’an’ı dinlemeyin, okunurken şamata gürültü çıkarın, ancak bu şekilde galip gelebilirsiniz.” (41/26)

Evet, hepimiz sesimizi yükseltme yarışındayız, elbette bizim yarışımız da budur.

Bu arada bir şeye iyi dikkat etmeliyiz; bu yarışa nefsimizin, egomuzun sesini katmamalıyız.