• DOLAR 32.558
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.41
  • ...

Tabi hiç kimse, hiç bir kesim bunu açıktan söylemez ama toplumsal olaylarda tarafların gönlünde her daim böyle bir beklenti vardır.

Öyle ye provokasyon demek ibrelerin bir anda değişmesi demektir. Böylece taraflardan kazanma ihtimali olmayan bir kesim bu sayede galip gelebilir, karşı taraf ise haklı davasında bir anda haksız duruma düşebilir.

Bir anlamda taraflardan biri için “beleşten kazanma” olacağı gibi karşı taraf için de “aptalca kaybetme” anlamına gelir.

Zahmetsiz olduğu için provokasyon hiç ihmal edilmeyen bir yoldur. Tabii ki bunu yapanlar adına kalleşliktir, haksızlıktır, haksızlığını örtmek için adeta tek umut kapısıdır.

Ben bunları söylerken çoğumuz hafızalarını yoklayarak geçmişte vuku bulan provokasyon örneklerini bulup çıkaracaktır.

Haklı anlamda mücadele eden kesimlerin bir anda haksız duruma düşmemek için provokasyon konusunda çok yönüyle uyanık olmaları gerekir.

Biliyoruz, teknolojinin ve iletişimin böylesine geliştiği bir dünyada bunu önlemek çok kolay değildir. Elbette bütün imkanlar kullanılarak karşıya böyle bir fırsat verilmeyecektir.

Fakat bazen öyle olur ki karşı tarafın bir provokasyonuna gerek kalmadan içimizdeki ufuksuzlar, ahmaklar bu iş için yeter de artar bile. Sizin içinizden birileri bir takım fiil veya sözleriyle sizi bir anda halklıyken haksız duruma düşürür, bir çuval inciri berbat eder.

O halde bir çuval inciri berbat etme ihtimali olanlar önceden iyice tanınarak başta sözcülük olmak üzere önemli noktalara getirilmemelidir.

Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir başka görev ise sabır ve takva ile donanmış olmaktır.

İslami mücadelede Müslümanlara yönelik provokasyon genellikle münafıklardan geldiği için Rabbimiz bu hususta bizi uyarıyor, yol gösteriyor ve bir de bizi sahipleniyor;

“Size bir iyilik ulaşırsa bu onları üzer, ama size bir kötülük gelirse buna sevinirler. Ama sabreder ve takva sahibi olursanız onların tuzakları size hiç bir zarar vermez. Kuşkusuz Allah onların yaptıklarını kuşatmıştır.”(3/130)

Elbette “umudumuz provokasyon” temennisi, Müslümanlara ait olamaz. Bizim söz konusu etmemizin sebebi günümüz dünyasına ait önemli bir temenni olmasındandır.

Bakıyoruz da Trump dört gözle protestocuların aleyhine vuku bulacak bir provokasyon beklentisi içinde olduğu gibi, onlar da Trump’ın edeceği patavatsız bir söze, yapacağı bir gafa kilitlenmiş durumdalar.