• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...

Ciddi söylüyorum, Suriye’de cezaevlerinde ve kamplarda ne kadar tutuklu DAEŞ mensubu varsa hepsi Suudi Arabistan’a verilmelidir.

Anladığımız kadarıyla Suriye’deki DAEŞ’lilerin ne olacağı meselesi tartışmalı konuların başında geliyor, şu ana kadar da bir çözüm bulunamamıştır.

Trump, dünyanın dört bir yanından, kırk ayrı ülkesinden gelip Irak ve Suriye’de toplanan bu insanların geldikleri yerlere iade edilmesini istiyor, AB ülkeleri buna karşı çıkıyor, hiç kimseyi geri almayacaklarını söylüyorlar.

Türkiye de Trump gibi bu teklifi yapıyor ve kendi vatandaşı olanları kabul edeceğini söylüyor. Rusya ise başta İdlip’tekiler olmak üzere hepsinin imhasından söz ediyor.

Bilindiği üzere cezaevi ve kamplardakilerin dışında İdlip’te çok miktarda kuşatılmış durumda DAEŞ ve ona yakın örgüt mensupları söz konusudur.

Samimi söylüyorum, bunlar için en uygun ve hakkani yer Suudi Arabistan’dır.

Belki bunların içinde Suud kökenli olanlar çok azdır, belki de hiç yoktur. Ama bunların istisnasız hepsi Suud ideolojisi doğrultusunda yetişen insanlardır.

Hatta DAEŞ ilk etapta hakim olduğu Musul, Rakka gibi şehirlerde kendine ait okullarda başlattığı eğitimde Suudi Arabistan’ın okullarından aldığı ders kitaplarını hiç değiştirmeden olduğu gibi kabul edip okutmuştur.

Suudi Arabistan selefilik adı altındaki tekfirci düşüncesini sadece kendi ülkesindeki okullarda değil, dünyanın dört bir tarafına İslam’ı tebliğ adına milyarlarca para vererek yaymıştır ve bu yıllar yılı sürmüştür.

Kısacası DAEŞ ve benzer düşünceye mensup olanlar tartışmasız Suud kaynaklıdır. Bu konuda muhterem Prof. Mehmet Ali Büyükkara’nın kitap ve yazılarını okumanızı tavsiye ederim.

Onun için hepsi de Suudi Arabistan’a verilmelidir. Bunu bir suçlama ve cezalandırma olarak teklif etmiyorum, yapılması gereken en uygun ve adil bir yol olarak görüyorum.

Hem bu durum DAEŞ mensupları için de büyük bir mutluluk olmalıdır. Öyle ya, fikirlerinin devletleştiği ideal ülkede olacaklar.

Suudi Arabistan kendi ürünü olan bu insanlara nasıl bir muamele yapar kendi bileceği bir iştir. Cezalandırır mı, ödüllendirir mi, Yemen’e mi gönderir bilemem. Gerçi Amerika’ya danışmadan bir şey yapacağını sanmıyorum.

DAEŞ’in Suud’dan dağılıp yeniden yayılmasından çekinen ülkelere gelince, onlar da dışarıya çıkmamaları konusunda Suud yetkililerinden garanti alıp üzerinde sıkı bir denetim kurarlar vesselam.

Diğer Köşe Yazarları