• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...

Şu günlerde çevremizde dikkat çekecek şekilde ölümler vuku bulmakta, bir çoğunun cenaze namazına, taziyesine iştirak ediyoruz.

Taziye evlerinde çoğumuzun ilgililere ilk sorduğu şey; Nasıl olmuş da ölmüş?

Yaşlıları bir tarafa bırakacak olursak gençlerin ölüm sebeplerine ister istemez dikkat kesiliyoruz.

“Bundan bir kaç ay önce beyninde kötü huylu bir tümör tespit edilmiş, doktorlar müdahale edemeyeceklerini söylemişler...”

Veya vücudunun başka bir yerindeki kanserden öldüğünü duyduğumuzda insan ister istemez dikkat kesiliyor, kolay kolay etkisinden kurtulamıyor.

Hadi diyelim başta göğüs kanseri olmak üzere erken teşhis yapılanlar tedavi edilebiliyor, insanı kısa zamanda götürmüyor.

Biz yine insanı erinde geçinde götürenlerine dönelim. Kendilerine bu teşhis konulanların haleti ruhiyelerini çok merak ediyorum. Daha da ileri gidelim; doktorlar tarafından acaba bize böyle bir şey söylense ne yaparız?

Bu durum insan tâkatinin üzerinde bir şey midir? Bu durumun hastaya haber verilip verilmemesi de tartışılmıştır. Bize göre aklı başındaki bir Müslüman`a bu durum haber verilmeli, şöyle veya böyle hissettirilmelidir.

Başımıza gelmediği için kolayımıza gidebilir ama, bir Müslüman`ın altı yedi ay veya bir yıl ömrünün kaldığını bilmesi bir anlamda büyük bir fırsat değil midir? O müddet içerisinde cenneti kazanamaz mı dersiniz?

A`raf Suresi ayetinde Rabbimiz “... Eğer ben gaybı bilseydim hayrı artırırdım...” (7/188)

Tamam, o günden sonra büyük bir alim, büyük bir mücahid olamaz.

 Fakat cenneti kazanmanın başka yolları yok mudur,

Bu müddet içerisinde bir Müslüman bütün günahlardan uzaklaşamaz mı?

Mal mülk problemlerini çözemez mi, insanların uğruna kendilerini feda ettiği şu dünya muhabbetinden sıyrılamaz mı?

Birilerinin kalbini ve hatırını kırma işini oracıkta bitiremez mi?

Dilini Allah`ın zikrine verip başta gıybet, dedi kodu gibi haramları artık o andan itibaren sonlandıramaz mı?

Yani böyle kısa zaman içerisinde kesin olarak öleceğini bilen bir insan adeta melekleşemez mi?

Aslında bu anlamda söyleşiler yapılmalı, ömrünüzün bir yıl veya daha az kaldığını öğrenseniz neler yapardınız, diye sorulmalı diye düşünüyorum.

Ve başta kendim olmak üzere hepimize soruyorum; Bir yıldan fazla ömrünün olduğunu kesin olarak ispat edecek kaç kişi vardır?