• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...

Geçmiş siyasi geleneği göz önüne alarak diyebiliriz ki ok yayından çıkmıştır, şöyle veya böyle ceza evleri büyük oranda boşaltılacak, bunun geri dönüşü yok. Birileri bunun adına ister ceza indirimi desin ister denetimli tahliye desin ne derse desin, toplum bunun adına af diyecek, belki de Bahçeli affı diyecek. Gelin biz bundan sonrasını konuşalım.

Bundan sonrasını bekleyenler, beklenenler, beklenmeyenler kelimeleriyle ifade edeceğiz. Yüz, yüz elli bin kişinin tahliye olacağı konuşuluyor. Bunların yakın çevresini işin içine kattığımızda en az bir milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor.

Belki bu bir milyonun büyük bir çoğunluğu dışarı çıkacak olanlarla birlikte bekleyenleri, hasretle bekleyenleri oluşturuyor.

Fakat birileri beklemedikleriyle de karşılaşacak. Mesela verilen resmi rakamlara göre elli bin civarında uyuşturucudan yatan dışarı çıkacak. Çocuğunuzun hiç beklemediği, hele sizin bir daha hiç görmek istemediğiniz uyuşturucu kullanan ve satışını yapanlar yavrularınızla birlikte, onların okulunda, okul güzergâhında olacak.

Yine beklemediğiniz bir grup insan da sizinle birlikte olacak, hırsızlar, gaspçılar, dolandırıcılar... Çarşıda, pazarda, mahallenizde, sokağınızda, belki binanızda birlikte olmaya hazır olun.

Daha başkaları da var beklenmeyen. Bir takım bayanlar yüzünü bir daha görmek istemediği despot ve psikopat eşlerini, boşandığı veya mahkemelik kocalarını hiç beklemiyorlar.

Evet, beklenenlerin yanı sıra böyle hiç beklenmeyenlerin sayısı az değil. Ceza evleri bir türlü ıslah evi olamadığından dışarı çıktığında kötülük adına neler yapacağını planlayan, yarım bıraktığı işleri sıraya koyanlarla dolu. “Nerede kalmıştık?” diye işe başlayacaklar.

Ha, bu arada afla birlikte dışarı çıkanların bekleyenleri olduğu gibi onların da beklemedikleriyle karşılaşmaları söz konusu. Devletin verdiği ceza ile tatmin olmayıp hesabını bizzat kendisinin sormasında kararlı olanlara da millet olarak az mı şahit olduk? Özellikle namus davası ve katillikten içerde olanların dışarıda böylesi bekleyenlerinin olduğunu da unutmayalım.

Çok mu kötümser bir tablo çizdim? Kavuşmaları çevresine mutluluk verecek, hiç bir yönüyle olumsuzluk yansımayacak olanları başta söyledim. Fakat sonraki sıraladıklarım da bu ülkenin gerçekleri.

Bir başka bekleyenler ve beklenenler daha var. Tahliye edildiklerinde herkesi mutlu edecek, bir tek kimseyi üzmeyecek insanlar daha var. Fakat şimdilik onları hatırlama ve onlara karşı adil olma şerefine nail olacakları ortada göremiyoruz.