• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...

Geçen bayramlarımızın ne kadar olduğunu belki tam olarak saymıyor olabiliriz ama yine de aklımızın erdiği bayramları şöyle bir gözümüzün önünden geçiriyoruz her halde.

Bireyler olarak her birimizin bayramlarında bir takım farklılıklar olsa da ortak yönlerimiz çok daha fazladır.

Hele meseleye ümmet noktasından bakacak olursak sanki hepimiz bir tek kişi bir tek Müslüman olarak görürüz. Birimizin bayramı neyse hepimizin bayramı da odur, elhamdülillah.

Şimdi sorumuzu soralım; Nasıl geçiyor bayramlarımız? Geçmiş bayramlarımızı bu soruya cevap olacak şekilde hem bir Müslüman, hem de ümmet olarak nereye doğru gidiyoruz?

Hani her bayramda, hatta her Cuma ve her mübarek gecede bir birimize tebrik mesajları göndererek “hayırlara vesile olmasını” dileriz ya, hayırlara doğru mu seyrediyoruz?

Seksenli yılların başından, Afganistan`ın işgalinden bu yana ümmet olarak bir türlü başımız dertten kurtulmuyor. Bir yandan emperyalistlerin işgal ve saldırıları öbür yandan ümmetin kendi içindeki çatışmalar ve iç savaşlar kırk yıla yakın bir ömrümüzü içimize zehir etmiş durumda.

Müslümanların kendi yönetimlerinin zulümleri altında inlemesi de işin cabası.

Fakat açık konuşalım, bu kırk yılın öncesi çok mu iyiydi, kırk yıl öncesinin bayramlarını hasretle arıyor muyuz?

Tamam, kırk yıl öncesinde işgal ve katliamlar o kadar değildi amma Ümmetin ayağa kalkması ve İslami hareket diye de bir şey söz konusu değildi. Zaten bütün bu çektiklerimiz ümmet olarak ayağa kalkmaya çabaladığımız için değil mi?

O halde iyi günler yaşıyoruz, günümüz günümüzden hayırlı gelecek şekilde yol alıyoruz.

“Öldük, bittik, dünyevileştik, tükendik...” diye şikayetlenmemize rağmen iyiye doğru gidiyoruz inşaallah.

Belki birilerimizin nostaljik olarak özlemini duyduğu bir geçmişi olabilir ama kendi adıma, “nerede o eski bayramlar” diye hasretini çektiğim bir bayram hatırlamıyorum.

Söyler misiniz, bu ülkenin Müslümanları olarak bundan kırk yıl önce kaç ülkeye kurban götürebiliyorduk? Be bugün nerelere ulaştığımıza hiç dikkat ettiniz mi?

Sadece Kurban konusunda değil, bir çok konuda hem Müslüman bireyler olarak hem de ümmet olarak günlerimiz günlerimizden daha iyiye gitmektedir.

Başımıza gelenler de hep bu yüzden değil mi?

Geliniz biz bu duamızı bir daha tekrar edelim; Rabbim günlerimizi günlerimizden, bayramlarımızı da bayramlarımızdan daha hayırlı hale getirsin, Kurban bayramınız mübarek olsun.