• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...

Her ne kadar miladî ve hicri yılbaşılarını yaşayıp duruyor olsak da yıllık muhasebe bakımından Müslümanlar için en somut olanı Ramazan ayı olsa gerek.

Evet, ömrümüzden bir Ramazan daha geçmek üzere. Çok ütopik, ayakları yere basmayan söylemleri bir tarafa bırakarak daha tutarlı ve gerçekçi bir muhasebe yapmayı denemeliyiz.

Neler yapabilirdik de yapmadık? Sadece bir Ramazan içinde değil, Ramazandan Ramazana bir yıllık muhasebe diyorum.

Çünkü insanın kendi kendisini hesaba çektiğinde en çok üzüleceği şey, yapabilecek durumda olduğu halde yapmadıklarından dolayı olanlardır.

Bazen böyle bir muhasebeyi birilerinin hatırlatmasıyla yapmak durumunda kalırız, bu da güzel bir şeydir.

“Şunu da mı yapamazdın, bu kadar vakitte hiç değilse şunu yapsaydın ya...” gibi hatırlatmalar genellikle gücümüzün yettiği konular olduğu için pişman oluruz, keşke yapsaydım deriz.

Fakat biz gücümüzün yettiği, yapılması mümkün olan yükümlülükleri bırakırız da boyumuzu aşan konulara kafa yorarız, tabi yapamayız.

Fakültede bir yaz tatili dönüşünde sınıf arkadaşlarımızdan birisinin o tatilde hafız olduğunu öğrendiğimde bundan çok etkilenmiştim. Allah Allah! Demek ki oluyormuş dedim.

Her gün Başakşehir`deki evinden Fatih`teki işine gitmek durumunda olan arkadaşın bu durumuna üzülmüştüm “zor olmuyor mu senin için?” dedim. Hayır dedi, otobüse her gün ilk durakta biniyorum ve oturarak yolculuk yapıyorum, her gün yüz sayfalık bir kitap bitiriyorum dedi ve masanın üzerinde bunun için seçtiği kitapları gösterdi, hayran oldum, gıpta ettim.

Elbette sizler de buna benzer, belki de daha büyük başarılara şahit olmuşsunuzdur. Benim vurgulamak istediğim husus, bunlar gibi yapabilecek durumda olduğumuz halde yapmadıklarımızdır.

Diyorum ki boyumuzu aşan konulara kafa yoracağımıza gücümüz dahilindekilere yönelsek ve hemen başlayıversek.

Hatta o zaman göreceksiniz Allah (cc) o büyük ideallerimize ulaşmamızın yollarını da açacaktır bizlere. Hatta diyebiliriz ki, büyük ideallere ulaşamayışımız, yapılabilecekleri terk edişimizdendir.

“Hele şu bayram bir geçsin de” demeyin mesela öğrenciler olarak bu yaz tatilinde ne yapabilirim diye düşünün ve hemen bir ucundan başlayın.

Belki hakkıyla değerlendiremediğimiz Ramazan da bizim için bir kamçı, bir pişmanlık sancısı olur.