• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...

Allah`ın adıyla

Bayramlar, Allah`ın Müslüman kullarına ikram ettiği mübarek günlerdir ki bunlar, Ramazan ve Kurban bayramlarıdır.

Enes (ra) anlatıyor: «Rasulullah (sav) Medine`ye geldiğinde Medinelilerin iki bayram günleri vardı. O günlerde oynayıp eğlenirlerdi. Rasulullah; bu iki gün nedir diye sordu. “Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik” dediler. “Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha hayırlı diğer iki günle değiştirdi. Kurban Bayramı ve Fıtır Bayramı” buyurdu.» (Ebu Davud, Nesai)

Ramazan bayramı Müslümanların sevinç ve neşe günüdür. Sevindikleri ve sevindirdikleri özel bir gündür. Müslümanların toplu halde bir ay boyunca tuttukları oruçtan sonra, yine toplu halde iftar etmelerinin sevincidir. Aynı zamanda Ramazan ayı boyunca tuttukları oruç, yaptıkları ibadet ve dualarla Allah (cc) tarafından bağışlandıklarına dair aldıkları müjdenin sevincidir.

et-Terğib vet-Terhib`de geçtiğine göre; Bayram sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler: «Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz (Teravih namazını kıldınız). Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ettiniz, mükâfatınızı alınız. Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir: «Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola iletilmiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün sema âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir.»

Ramazan bayramı; özünden koparıp asli fonksiyonundan uzaklaştırmaya çalışanların arzu ettikleri gibi sadece şekerlerin dağıtıldığı ve çocukların sevindirildiği kadar basit değildir. Şeker bayramı hiç değildir. Aksine bu bayram; kardeşliğin pekiştiği, gönüllerin birleştiği, uzak duranların yakınlaştığı, küskün ve dargınların barıştığı/barıştırıldığı, ihtiyaçların giderildiği, dolayısıyla sosyal kaynaşma ve dayanışmanın meydana geldiği müstesna bir gündür. Onun için Ramazan bayramının Müslümanlar açısından önemi büyüktür.

Ne var ki bugün ümmet coğrafyasında yaşanan acı tablo karşısında, Müslümanlar olarak bayramı buruk karşılamaktayız. Sevinemiyor ve neşelenemiyoruz. Dünyanın birçok yerinde Müslümanlar zulüm altında iken mutlu olamıyor ve kalp huzuru bulamıyoruz.

Fakat her ne kadar sevinç ve neşe içinde bu bayramı geçiremiyorsak dahi, bayramın misyonuna uygun birçok güzel işlere vesile kılabiliriz. Zaten bayramın özünde olan ve yapıldığında mutluluk ve huzur kaynağı olan işler de bunlardır.

O halde bu bayramda;

-Güç ve imkânlarımızın yetmediği ve elimizin yetişmediği Müslümanlara çok dua ederek manen destek olmaya çalışmalıyız.

-Bayram namazına aile bireylerinden müsait olanlara gitmeye ve aynı zamanda teşvik etmeye çalışmalı, namazdan sonra camiye gelenlerle tek tek bayramlaşmak suretiyle tanışmaya, kaynaşmaya ve karşılıklı hayır dualarını almaya çalışarak bu güzel adetin canlı kalması ve devam etmesine katkı sunmalıyız.

-Aile efradından başlayarak, komşu ve akrabaları ziyaret ederek aradaki bağları güçlendirmeye ve onlara karşı vazifemizi yerine getirmeye çalışmalıyız.

-Mahalle sakinlerinin evlerini dolaşarak onlarla bayramlaşmak suretiyle hem bayramın bu güzel geleneğini yaşatmaya çalışmalı hem de aralarında tanışma, yakınlaşma, kaynaşma ve dayanışma ruhunu canlandırmaya çalışmalıyız.

-Tanıdık ve arkadaşları ziyaret ederek onlarla olan irtibat ve bağımızı güçlendirmeye ve muhabbetimizi artırmaya çalışmalıyız.

-Tanışmıyor olsak dahi İslami kişiliğiyle bilinen ve çevresinde tanınan önemli şahsiyetleri ziyaret ederek İslam kardeşliğinin gereğini yerine getirmeye çalışmalıyız.

-Farklı camialara mensup Müslümanları ziyaret ederek, Müslümanlar arasında kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma ruhunu canlandırmaya çalışmalıyız.

-Netice itibariyle Ramazan bayramını; Müslümanlar arasında tanışma, yakınlaşma, kaynaşma, dayanışma ve kardeşliği pekiştirmeye, komşu ve akrabalar ile tanıdık ve arkadaşlar arasındaki bağları güçlendirmeye, muhtaçları himayeye ve ihtiyaçları gidermeye vesile kılmalıyız.

Allah`ın (cc) Müslümanlara ikram ettiği bu mübarek günden elden geldiği kadarıyla istifade etmeye çalışmalı, bunu yaşamalı ve yaşatmaya çalışmalıyız. Allah (cc), hakkıyla istifade edenlerden eylesin.

Bu münasebetle mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, Müslümanların kardeşliği ve ümmetin vahdetine vesile olmasını dilerim. 

Allah`a emanet olun.