• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...

Her devir, zaman ve mekânda toplumların ve devletlerin düzenleri, kanunları olmuş. Kimi devletler korku imparatorlukları oluşturmak, kimisi birlik, beraberlik ve düzeni sağlamak adına, suçları minimize etmek, toplumsal dengeyi ve huzuru sağlamak amacıyla hapishaneler ve zindanlar inşa etme ve çeşitli cezalandırma yöntemlerine gitmişlerdir.

Tarihi süreç içerisinde bu günümüze kadar hep böyle gelmiştir.

Geçmişte nice erkek ve kadın zindanlara atılmış ve hayatlarını orada geçirmişlerdir.

Kimisi uzun süren zindan hayatı sonrası ya serbest kalmış ya da zindanda hayatını kaybetmiştir.

Bazıları çeşitli işkencelerden geçirilmiş, en edilmeyecek hakaret ve zulümlere maruz bırakılmışlardır. Bununla ilgili nice örnekler vardır.

Gerek geçmişte gerek günümüz dünyasında çok farklı gerekçelerle zindanlara atılanlar olmuştur. Kimi katildir, kimi bir iftiraya kurban gitmiş, kimine kumpas, kimi farklı bir gerekçe ile kimi de siyasi sebeplerle girmiştir.

Fakat öyle zamanlar da olmuş ki bazıları zindanlara farklı girmişlerdir, tıpkı hayata farklı girdikleri gibi. Onlar insani ve İslami değerleri koruma, yaşama ve yaşatma mücadelesi verirken, çağdışı bir yaşamı insanlara dikte etmek isteyen güçler tarafından zindanlara atılmışlardır.

Gönül isterdi ki hiç kimse ne zulme uğrasın, ne suç işlesin ve ne de hapishane karanlığına itilsin, ne de haksız ve sebepsiz yere zindanlara atılsın

Fakat hiç de öyle olmuyor maalesef. Dünya dönse de çağlar değişse de otoriter ve totaliter zihniyetler saltanatları uğruna zulümlerine kaldıkları yerden devam etmekte.

Gücü elinde bulunduranlar zindanlar biriktirmekle, korku biriktirmekle, kan, gözyaşı, acı ve hüzün, zulüm ve karanlıklar biriktirmekle meşgul.

Kimileri zindan biriktirir, kimi mal biriktirir, mülk edinir, makam, şan, şöhret devşirir. Kimi felaket biriktirir, kimi de ekonomik kriz tellallığı...

Bazıları hırsızlık, arsızlık, talan ve yalan biriktirir.

Korkaklık ve ihanet biriktirir.

Nifak ve fesat tohumları biriktirir.

Kimisi ihale biriktirir, yoksulluk ve yolsuzluk biriktirir. Kimisi de Bolu beyi olmuş fakat heybesinde muhacir düşmanlığı biriktirir.

Fakat kimisi de var ki farklı bir birikim potansiyeline sahip. Mazlumların, mahrumların derdini biriktirir heybelerinde. Onlar bir ömür boyu, itaat sadakat, ahlak, iman, ihlas, samimiyet, dava, medrese, sabır ve metanet biriktirir.

İnsanlık biriktirir gelecek adına, karanlıkları aydınlatmak adına aydınlıklar biriktirir.

İnsanlık adına, İslam adına zindanlara girip de medrese biriktiren binlerce yiğit var bu diyarda.

Onlara selam olsun.