• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Ürettiklerini tüketiyoruz. Yemede, içmede, gıdada, sanayide, teknolojide ve diğer ilaçlarda onlara güveniyoruz da aşıdaki bu güvensizlik de neyin nesi? Bu belirsizlik niye? Yöneticilerimiz bu belirsizliğin farkında değiller mi? Korkulan şey nedir acaba? Topyekûn ölüme mi gideceğiz? Aşı karşıtlarına mı, yoksa Sağlık Bakanlığına mı güveneceğiz?

Her ne kadar aşılamada önemli mesafeler kat edilmiş olsa da tembellik edip de olmayanlar da yok değil. Bu da herhalde karşıt propagandaların paydaki etkisi olsa gerek.

Şimdi soruyorum, ta geçmişten günümüze değin kullandığımız bu ilaçların neredeyse yüzde doksan dokuzunu(%99) üreten onlar değil mi? Peki biz niye kullanıyoruz? Süs olsun diye kullanmıyoruz değil mi? Bütün olup bitenlere ebetteki temkinli yaklaşmakta fayda vardır. Fakat burada bir çelişki yok mu? Tıp dilimiz bile Latince iken, biz neyin hesabını yapıyoruz.

Aşıda tembellik edip Koronayı çok ağır geçiren vatandaşlarımızın olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında daha net bir şey önümüze gelmiş değil. Doğrusunu isterseniz her fikre ve düşünceye saygımız var. Fakat kuşkular hala devam etmekte ve netlik kazanmış değil.

Şimdi bu minvalde şöyle bir iki kelam sarf etsek, acaba birileri farklı bir tarafa çeker mi?

Mesela, bilgi ve birikimimizle biz bir şey üretebilme kapasitesine sahip miyiz ki, dünyadaki ve bölgemizdeki olaylara bu kadar çelişkilerle dolu bir güvensizlikle yaklaşmaktayız.

Ya da biz hayata sıfırdan başlarsak, yani yoklukla başlarsak, nasıl varlığa çıkabiliriz? Biz bir şey üretebilir miyiz? Örneğin hiç ateş olmazsa acaba ateşi nasıl bulabiliriz? Ya da ilacı nasıl üretiriz? Çakmağı nasıl üretebiliriz? Elektrik olmazsa, elektriği nasıl meydana getirebiliriz? Ya da motor, motoru oluşturan parçaları, maddeleri nasıl yaparız? Eşyayı nasıl oluşturabiliriz? Herhangi bir eşyaya nasıl şekil verebiliriz? Kullanıma hazır hale getirmek için yol ve yöntemleri nasıl öğrenebiliriz? Bilgiye nereden, nasıl ulaşabiliriz?

Hemcinslerimiz olan insanlar zamanla akıllarını kullanarak elektriği de bulmuş, ateşi de bulmuş, kullandığımız ilaçları da bulmuş. Gece gündüz çalışıp çabalayarak, akıl denen ayeti bilinçli, doğru ve faydalı bir şekilde kullanarak insanlık ailesine katkıda bulunma şerefine nail olmuşlardır.

Evet! Şimdi hal bu iken, aşıda tercih ve tembellikler arasında gel gitlerle mi, yoksa yeni bir üretim ruhunu ortaya çıkarma cehd ve gayretini mi tercih edeceğiz?

Karar sizin...